Омбудсманът поиска отмяна на матурите за 4 и 10 клас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:36 / 22.01.2021
2411
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след 4 и 10 клас през настоящата учебна година. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г.

"Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан. Те смятат, че към момента "няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури". Според тях децата им се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация", е посочил омбудсманът.

В същото време, "за малките ученици от I до IV клас, които сега поставят основата на своето образование, онлайн обучението не спомага за създаването у тях на умения за учене, за комуникация с учителите и връстниците им и за адаптация към настоящата ситуация на онлайн обучение, което се отразява и на резултатите им в учебната дейност", допълва Диана Ковачева.

"Във връзка с извънредната ситуация в страната и към момента учениците от V и ХII клас продължават да се обучават в електронна среда от разстояние, като за гимназиалния курс това вече е повече от два месеца без прекъсване. Не малка част от първия учебен срок на настоящата учебна година учениците са в онлайн обучение и в този смисъл резултатите на децата няма да са адекватни, защото онлайн обучението не е като присъственото", пише още омбудсманът.

Тя припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

"Във връзка с описаното и на основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка за отмяна на изпитите за НВО след завършване на IV и X клас през тази учебна година", завършва в препоръката си до министъра на образованието омбудсманът, се посочва още в съобщението.

Виж коментарите (0)

Още по темата (44):
29.07.2021 Важна промяна, касаеща националното външно оценяване
05.07.2021 Опашки в училищата в Пловдив за прием на документи за гимназиите
04.07.2021 Вижте най-добрите и най-слабите училища в Пловдив след изпитите за 10 клас
29.06.2021 Ясни са най-добрите училища в Пловдив след изпитите на седмокласниците
28.06.2021 Едно от най-елитните училища в Пловдив пак доказа класата си
28.06.2021 МОН отчете високи резултати от изпитите след 7 клас
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).