Официално стартира инициативата JESSICA

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:31 / 08.12.2010
2665
Инициативата JESSICA променя из основи развитието на структурните фондове като за първи път адресира темата за публично-частното партньорство чрез механизмите за банково участие. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на конференция на тема "Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони".

Днес стартира реалното изпълнение на JESSICA, информира зам.-министър Лиляна Павлова, като обърна внимание на факта, че инициативата е иновативен начин за подкрепа на публично-частното партньорство, общините и бизнеса в сферата на регионалното развитие. Зам.-министър Павлова допълни, че амбициозната задача е реално влагане на средствата по JESSICA да започне от следващата година.

На 11 ноември т.г. Управляващият орган на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. преведе 33 млн. евро от програмата в JESSICA. С тези средства се създава Холдингов фонд, който от своя страна ще инвестира в два фонда за градско развитие - за София и за шестте големи града на страната (Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен). Фондовете ще вложат предоставеният им ресурс в създаването на различни форми на публични проекти или публично-частни партньорства в сферата на градското развитие.

Проектите, които ще се финансират, могат да бъдат както големи интегрирани за цели градски територии в различни направления, така и по-малки. По-малките проекти могат да бъдат киносалони, спортни зали, паркинги и други инфраструктурни обекти, необходими за развитието на един град, но с необходимата възвръщаемост на направените инвестиции в срок.

Инициативата JESSICA много бързо трябва да бъде обърната в реални проекти, каза министър Плевнелиев. Фокусирайки се върху конкретни резултати, средствата по нея не само трябва да бъдат изплатени до 2015 г., а ползите от тях да бъдат с дългосрочно измерение, подчерта той.

Проектите, финансирани чрез инициативата, трябва да са част от устойчив план за развитие, да генерират приходи и да съответстват на Приоритетна ос 1 на ОПРР "Устойчиво и интегрирано градско развитие". Крайните бенефициенти могат да бъдат не са само общините. За първи път адресираме темата към публично-частното партньорство и бизнеса, подчерта министър Плевнелиев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (6):
09.02.2012 Над 110 млн.лв. по JESSICA ще бъдат инвестирани до 2015 г.
09.02.2012 Министър Павлова идва за информационния ден на JESSICA в Пловдив
06.02.2012 Кандидатстваме за милиони по програма JESSICA
26.01.2012 Представят финансовите параметри по инициативата JESSICA
12.01.2012 До средата на 2015 г. инвестират над 110 млн. лв. в Пловдив и още 5 града
18.01.2011 Мащабна програма осигурява санирането на 720 000 панелки и сгради в лошо състояние
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).