Официално: Петър Стоянов е номиниран за конституционен съдия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:08 / 20.11.2012
2754
Петър Стоянов е кандидатът на СДС за нов член на Конституционния съд на мястото на Венета Марковска. До издигането на кандидатурата на Съюза на демократичните сили се стигна, след като вчера председателят на партията Емил Кабаиванов и премиерът Бойко Борисов обсъдиха въпроса.

Двамата стигнаха до споразумение СДС да издигне кандидат за КС, който да заеме мястото на Венета Марковска. Борисов даде уверение, че ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата им. "СДС да извадят кандидат, който ние да подкрепим, който е максимално честен, максимално добър и одобряван от обществото", коментира Борисов. Премиерът посочи, че се е обърнал към СДС, защото това е марка в дясноцентристкото пространство вече двадесет и няколко години, и се надява, че те имат кадрови потенциал и ще излъчат кандидат.

СДС се спряха на президента на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов е поискал няколко дни, за да разбере дали може да се освободи от ангажиментите си в чужбина, преди да приеме кандидатурата.

"Последните три години аз съм ангажиран с международна активност и напускането на тази активност, ще доведе до сътресения за хората и организациите, с които работя. Трябват ми минимум три дни, за да премисля на спокойствие. Моля ви, дайте ми това време, за да мога да намеря своето истинско и отговорно решение", заяви Стоянов.

"Благодаря на СДС, че подхождат към номинацията не като търсене на работа на един бивш президент, а отдавайки много голямо значение на позицията член на Конституционния съд. Това е изключително задължаваща и отговорна позиция", коментира още Стоянов.

Миналия петък Комисията по правни въпроси в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд от квотата на парламента. Причината бе, че Венета Марковска не встъпи в длъжност след скандала около нея.


Виж коментарите (4)

Още по темата (5):
24.11.2012 Кабаиванов нарече Костов "патерица на БСП"
24.11.2012 Петър Стоянов се отказа от номинацията за конституционен съдия
21.11.2012 "Син" бойкот за Петър Стоянов
21.11.2012 Петър Стоянов пита Бил Клинтън дали да стане конституционен съдия
20.11.2012 Петър Стоянов става конституционен съдия
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).