Няма вест от близки на малкия "Енчо", валят запитвания за осиновяване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:22 / 26.07.2016
9795
До този момент в отдел "Закрила на детето" във Варна няма постъпила информация от полицията за появата на някакви близки и роднини на малкото момченце, което беше изоставено във вход на жилищен блок срещу Автогарата по бул. "Владислав" във Варна. 

Това уточни за Varna24.bg Елизабет Тодорова, юрисконсулт към отдела.

Ако до края на тази седмица не бъде получена такава информация от отдел "Закрила на детето" ще поискат официално становище от органите на реда.
 
"Полицията е тази, която преценява кога да прекрати разследването, но сроковете трябва да са разумни. Ако не бъдат открити близки на малкото момченце ще се пристъпи към съдебна процедура за издаване на акт за раждане, за да се легализира съществуването на детето. Съдът е институцията, която дава не само рожденна дата и година, но и име на детето", обясни г-жа Тодорова.

Според експертите по-лесно би било, ако се появят роднини, които да дадат някаква информация за малкия, а след това ако се прецени, че това семейство не може да се справи адекватно с отглеждането на детето, след редица процедури, то ще бъде вписано в регистъра за осиновяване или ще попадне в приемно семейство, където да се грижат по възможно най-добрият начин аз него.

"Съдебното производство отнема много време, затова е в полза на детето да се появят близки, които да дадат някакви лични данни за малкия, липсата на тези данни спъва всички", коментира Елизабет Тодорова. 

Същевременно от Дома за медико социални грижи във Виница, където е настанено момченцето, съобщиха, че всеки ден валят запитвания за осиновяване на малчугана. 

"Много хора се обаждат, на всички обясняваме, че процедурата не е така проста и че трябва детето да бъде вписано в регистрите едва, след като приключи полицейското издирване, мине заседание на настойнически съвет и по съдебен ред бъде издаден акт за раждане на момченцето.

Честно казано, никой не даде знак, че ме разбира какво казвам. Хората реагират много емоционално, а трябва да знаят, че осиновяването е въпрос не на емоции, а на правила и много разум. Вчера една жена, която се обади, за да иска да осинови детето, се разплака по телефона, когато и обяснихме че няма начин това да се случи така лесно", сподели д-р Стефка Джанкова, директор на дома. 

Тя уточни, че малкият Енчо, както работещите в дома наричат момченцето заради появата му на Еньовден, е в отлично емоционално и физическо здраве и нямал специална нужда от адаптация. До момента от пристигането си във Виница детето не е боледувало, за него се полагат прекрасни грижи, каза още д-р Джанкова. 

Припомняме, че момченцето бе намерено на 24 юни на площадката във вход "Г" на блок 29 по бул. "Владислав Варненчик". То не е от ромски произход и според специалистите е на около 7 месеца. 

Миналата седмица полицията разпространи снимка на детето, както и снимка на майката, която го е захвърлила във входа. Органите на реда призоваха всички, които могат да дадат повече информация за детето и жестоката му родителка да се обадят на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Виж коментарите (5)

Още по темата (1):
21.09.2017 Добрата новина: Сладурът Енчо-Рамадан скоро ще има семейство!
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).