Нужни са кадри, за да продължи растежът в туризма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:15 / 07.10.2016
3403
Над 6 млн. чужди туристи са посетили България през първите осем месеца на годината, което е ръст с 15,7% спрямо 2015 г. Това е най-добрата година за бранша от 1992 г. насам, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова. 

В същото време браншът се задъхва в опитите да намери кадри за сектора, а оплакванията за слабо обслужване зачестяват. Проблемът с липсата на добре подготвени кадри в туризма обаче не е от тази година, твърдят представители на бранша. И са категорични, че за да продължи развитието и следващите години да са още по-добри проблемът трябва да бъде решен. 

Засега за следващата година се очаква отново ръст с 15%. Работници извън ЕС да бъдат наемани по облекчен режим в туризма, предвижда наскоро приета от правителството наредба. Как точно ще работи и дали ще е в помощ на бизнеса? Какво още може да направи държавата, за да продължи развитието на този основен за икономиката ни бранш, който осигурява около 15% от БВП? 

На тези въпроси ще се търсят отговори на дебат представители на сектора, министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на образованието Диян Стаматов и представители на министерството на труда и социалната политика.

Дебатът ще се проведе на 11 октомври и е продължение на кампанията "Учи, за да работиш", насочена към развитие на професионалното образование в България.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).