Нов закон забранява есемеси на латиница, табелите на магазини и хотели - само на кирилица!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (39)
12:33 / 07.04.2018
12730
Мобилните оператори и банките да изпращат есемеси само на кирилица, а писането на латиница да отпадне. Това ще е записано в проектозакон за българския език, който подготвят “Обединени патриоти". Такъв законопроект вече бе внесен от партия “Атака" през 2011 г. Тогава той мина на първо четене, но не стигна до второ. “Новият законопроект стъпва на този на “Атака". Но се създава изцяло нова глава, свързана с използването на езика в дигитална среда", каза пред “24 часа" депутатът от ВМРО Милен Михов. В законопроекта се предлага и всички табели, включително на хотели и магазини да бъдат изписани на кирилица.

Предлага се надписите върху униформите на полицаите също да бъдат сменени с такива на кирилица, обясни още Михов. Сайтовете на официални държавни институции и общини също ще трябва да променят домейните си с такива на кирилица. Съвет от експерти щял да следи дали институциите и фирмите спазват новите правила. Нарушителите ще бъдат глобявани. Освен това съветът щял да възлага задачи и на Института по български език към БАН. Законопроектът щял да бъде внесен в НС веднага след Великденската ваканция.

Виж коментарите (39)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).