ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нов вид телефонна измама ни удря в сметката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:44 / 08.02.2021Коментари (1)8494
©
Нов вид телефонна измама "напомпва" сметката ни в пъти. За това сигнализираха зрители на NOVA, получили пропуснати повиквания от Малдивите. Нетипичният трафик е засечен в края на януари и началото на февруари. Колко ни струва една минута от екзотичен остров, ако върнем на обаждането?

През последните дни за измамата предупредиха десетки потребители в социалните мрежи. Всички те са получили пропуснати повиквания от екзотични държави. Този път обажданията най-често идват от Малдивите, Алжир, Конго и Науру. Aко върнете обаждането, това може да ви струва много.

Последните случаи са регистрирани между 28 януари и 2 февруари. След сигнал за нетипичен трафик от номера с кода на Малдивите. Атаката е по метода на "пропуснатото повикване", а непознатият номер позвънява само веднъж. Такива сигнали получават и в Комисията за регулиране на съобщенията.

"Обратното обаждане винаги е насочено или към номер с добавена стойност, или към международен разговор с по-висока тарифа. Обикновено се използват по-екзотични дестинации с оглед по-високото тарифиране. Целта е да се получат максимален брой обратни обаждания, които се таксуват с цел измама и злоупотреба. Специално за Малдивите тарифирането започва от 1.99 лв./мин. и може за предплатена карта да достигне 2.40 лв./минута", обясни Тинка Капитанова от Комисията за регулиране на съобщенията.

"Те очакват вие да се обадите, защото така давате вашето съгласие от вашата сметка да напусне определено количество пари, свързани с този телефонен разговор", добави експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

Номерата, които се прозвъняват, се избират от софтуер на случаен принцип, разкриват експертите. Обажданията най-често са от напълно обикновен номер и потребителите трудно могат да разпознаят, че зад него се крие импулсен телефон, предупреждават от "Активни потребители". Така само за минута може да платим 7-8 лв.

Мобилните оператори у нас реагират светкавично на всеки опит за измами с трупане на импулси от чужди номера. Те следят със специални софтуери всеки нетипичен трафик, особено при обаждания от екзотични държави.

За да не попаднем в капана от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор. Телекомите също съветват абонатите си да не връщат на повиквания от екзотични острови, особено ако нямат познати там.

Схемата с трупане на импулси от съмнителни номера не е нова, но измамниците стават все по-изобретателни, разкриват експертите. Държавите, от които се звъни, се сменят непрекъснато, а достигането до организаторите е почти невъзможно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами защо връщате?Щото сте филантропи или многознайковци може би?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: