Недостиг на учители преди старта на новата учебна година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:03 / 26.08.2017
3051
Преди началото на учебната година има недостиг на учители, показват данни в бюрата по труда. 19 хиляди свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани кадри. Безработните са над 220 000 души, показват последни данни за юли на Агенцията по заетостта. Липсват квалифицирани кадри по редица професии и специалности.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира пред БНР, че броени дни преди началото на новата учебна година има недостиг на всички видове учители: "По математика, информатика, учителите по езици, по изобразително изкуство, музика, биология... Все още системата търси близо 3 000 учители - и в големите градове, и в малките населени места също има недостиг. На второ място като най-търсени специалисти се оказва, че това са медиците, ковачи, леяри, заварчици, шофьори, приложни физици и химици... "Ниското заплащане и непривлекателността на професията са основните причини за недостига на педагози, каза Тодорова. Според офертите в бюрата по труда най-често предлаганата заплата за учител е 660 лева.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).