Не успя да купи Нова, но май ще има мегасделка за bTV! Този ли е новият собственик?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:10 / 17.10.2019
19298
Най-богатият чех Петр Келнер вероятно ще бъде новият собственик на bTV Media Group. Сделката се очаква да бъде официално обявена до дни, а преговорите между Келнер и собственика на bTV - американската компания CME, са на финален етап, съобщи "Капитал". 

PPF - фондът, контролиран от чешкия бизнесмен, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен bTV притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Преговорите, които продължиха близо година, вече са пред финализиране. Сделката ще трябва да бъде одобрена, но не от българската Комисия за защита на конкуренцията, а от Брюксел, тъй като Петр Келнер не купува само bTV, а компания с присъствия в пет страни от ЕС.

СМЕ за трети път тази година увеличи прогнозите за печалбата си благодарение на добрите резултати за третото тримесечие. Печалбата за тримесечието е 41,4 млн. долара, което е над очакванията на анализаторите за 39,2 млн. долара, съобщи Ройтерс. Според неофициалната информация AT&T търси 1,82 млрд. евро за цялата група СМЕ.

Това е вторият опит на Петр Келнер да купи голям телевизионен канал в България. В началото на миналата година шведската MTG официално обяви, че продава медийния си бизнес в България на Петр Келнер. Това се случи почти едновременно със сключването на сделка между фонда му PPF и норвежкия телеком Telenor за продажба на операциите му в Централна и Източна Европа, което включва пазарите в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно обаче - през юли, КЗК спря сделката за продажбата на Нова телевизия на PPF. Като аргумент за това комисията посочи, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1614):
18.06.2021 Нешка Робева: Направих грешка, въпреки че Ванга ми я предсказа
21.05.2021 Световноизвестен актьор пусна кадър от Пловдив във фейсбук, помоли за
услуга
19.03.2021 Общинска болница набира доброволци за COVID отделението си
21.02.2021 Любимка на хиляди българи иска ваксина
28.01.2021 Васил Найденов си издейства пенсия от 500 лева
17.09.2020 Криско ще се пробва и като актьор в наш сериал
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).