Не може да е истина: Хванаха пловдивчанин с 5.58 промила зад волана!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
12:39 / 26.06.2015
9985
Пиян до козирката шофьор с рекордните 5.58 промила алкохол в кръвта спипаха софийски катаджии. Случката се разиграла през уикенда, когато екип на Пътна полиция бил повикан заради лека катастрофа, станала на кръстовището на Околовръстния път и Симеоновско шосе. 

Там пловдивчанин блъснал леко друга кола, като при инцидента нямало пострадали.

Пристигналите на място катаджии видели, че мъжът заваля като говори и затова поискали да излезе от колата за проверка. Когато шофьорът отворил вратата на возилото си буквално се изтърколил в краката на ченгетата. Проверката с дрегер пък показала, че е погълнал зашеметяващо количество алкохол, преди да седне зад волана.

Това е национален рекорд за тази година, обясниха пътни полицаи пред "Монитор". Шефът на КАТ-София, Тенчо Тенев заяви от своя страна, че служителите му
ще бъдат безкомпромисни при подобни случаи. 

За последните няколко месеца сме издали 8000 фиша и актове за нарушения на пътя. Всеки, който не спазва правилата, ще понесе съответната санкция за това, категоричен бе Тенев. 

Той допълни, че системата за издаване на фишове в София работи и всички снимани да карат в нарушение от камери в столицата получават своите фишове въпреки разпространената информация, че КАТ няма тонер и затова не праща снимки на нарушителите.

Междувременно преследване на пиян шофьор, опитал да се измъкне от полицейска проверка събра десетки зяпачи в жк "Пъстрина" в Монтана. Екшънът се разиграл вчера преди обед. Няколко патрулки с униформени и цивилни полицаи се включили в акцията по задържането на непокорния джигит. 

Той обаче намерил начин да разбие цялата тази армия от служители на реда и изчезнал в неизвестна посока извън града. До вчера вечерта духналият шофьор все още се издирваше от властите.

Мерките срещу джигитите влязоха вчера и в дневния ред на НС. Депутатите завишиха наказанията, като приеха на първо четене промени в НК срещу убийците на пътя и шофирането в нетрезво състояние или след употреба на наркотици. За над 1,2 промила вместо със затвор до една година, водачите ще бъдат наказвани вече с от една до три години и ще плащат глоба от 200 лв. до 1000 лв. 

Ако вече провинил се шофьор със слабост към чашката бъде спипан отново след запой, дори с под 1,2 промила, ще трябва да прекара на топло от една до пет години и да се раздели с от 500 лв. до 1500 лв.

Наказанието за употреба на наркотици е от една до три години затвор, а при повторно нарушение до пет години, както и глоба от 500 лв. до 1500 лв. 

Ако пък дрогиран предизвика тежка или средна телесна повреда на друг участник в движението ще трябва да лежи от една до шест години вместо до пет, а в особено тежки случаи - от две до десет вместо до осем години. 

По-тежки наказания ще се налагат и на шофьорите, които са предизвикали инциденти със смърт или сериозна травма в пешеходна зона, след зачестилите случаи напоследък. 

Спира се възможността водачите с чисто криминално минало да заменят ефективната си присъда с условна. Завишава се и максималното наказание - от 10 години на 15 години затвор.

Виж коментарите (14)
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).