ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Не купувайте запалки с атрактивен външен вид
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:49 / 05.11.2009Коментари (1)2806
©
Шест вида опасни газови запалки за многократна употреба и с необичаен външен вид се изтеглят незабавно от пазара в изпълнение на заповед на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров. Запалките са открити от инспектори в търговски обект в град Исперих. Всички бройки от тези видове са блокирани и предстои унищожаването им. Целта е предотвратяването на инциденти и материални щети в резултат на евентуални пожари, предизвикани от деца. Сред забранените запалки са такива с формата на фотоапарат, мобилен телефон, изображение на пингвин и други.

Важно е родителите да знаят, че когато закупуват и ползват подобни запалки, създават предпоставки те да попаднат у децата, ставайки обект на голямото им любопитство. Тези запалки, които по презумпция не са предназначени за малките, но привличат вниманието им с нестандартния си вид, лесно им стават интересни и, попадайки в техните ръце, в процес на игра, децата могат да ги задействат и да направят пожар. Възрастните имат две алтернативи: или да върнат запалките от обекта, от който са ги закупили, или да поемат риска да ги запазят, но да предприемат необходимите мерки за възпрепятстване достъпа на малчуганите до тях.

Сред откритите забранени запалки тази с дизайна на фотоапарат е решена в сиво и е изключително сполучлива имитация с характерните компоненти за този вид техника. Отпред в средата е разположен обектив и при отваряне на капака на запалката „оптиката" светва, а при натискане на бутон се сменят снимки с човешки образи. Също така детайлно е имитирана и запалката с външен вид на мобилен телефон. Тя е изработена като GSM с капак, върху външната страна на който има камера. Антената пък е бутонът, чрез който се задейства пламъкът, излизащ съвсем неочаквано от горната страна на „мобилния апарат". Още по-атрактивна е запалката, която макар и със стандартна форма, на лицевата страна има изображение на пингвин, около който при задействане започва да мига червена светлина и
©
да звучи мелодия.

На същия принцип са изработени и други два модела запалки с необичаен външен вид. Едните са с надпис „I love you", а другите със сменяща се снимка на човешко тяло. Три вида светлини - червена, синя и жълта, както и закачлива мелодия притежава и шестият различен модел опасни запалки, открити от инспекторите на КЗП. Те са с цветно гумено покритие.
И шестте модела запалки, произведени в Китай, са предлагани за продажба опаковани в картонени кутии с надписи „Smoking sets" и „High-grade lighter", като не са имали етикет на български език. Указанията за употреба и предупрежденията към потребителите за опасностите са само на английски език.

Продажбата на запалки с нестандартен външен вид е забранена с решение на Европейската комисия преди три години. През 2007 г. в България е приета Наредба за безопасност на запалките, според която тези с необичаен външен вид са опасни поради това, че са привлекателни за деца особено на възраст под 51 месеца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тези запалки в стил Китаец-късопи*ковец не трябва изобщо да се внасят в Б-я, не знам на кой малоумник е хрумнала тази идея,но то за печалба в нашата страна какво ли не се внася!!!!?????
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: