ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Народът на бунт срещу скъпата ракия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:25 / 21.11.2009Коментари (6)2436
© Plovdiv24.bg
Решиха да вдигат ракията и народът скочи. Към властта заваляха кървави писма. Който пие, пак ще си пие, просто хората ще станат по-гладни и по-бедни. А преди 1110 години дори хан Крум се смили над лозята заради момъка Мавруд, коментират по кръчмите.

Акцизът на твърдия алкохол ще бъде увеличен от 1110 на 1250 лева, както писа "Стандарт". Така поскъпването ще е със 72 стотинки на литър 40-градусов алкохол. Това изчислиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. Те приеха предложението за поскъпване на алкохола, внесено от Кирчо Димитров, депутат от Синята коалиция.

Акцизът върху домашната ракия над 30 литра пък става 625 лева за тон.

Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев даде известна надежда, като гласува против и заяви, че партията е обещала да няма увеличение върху акциза на домашната ракия. Според него предложението може и да отпадне в парламента. Слава Богу, депутатите отхвърлиха идеята на депутата Яне Янев акцизът върху бирата да се увеличи от 1,50 на 2,20 лева за хектолитър.

Поскъпването на твърдия алкохол ще вкара огромна част от производителите и селските казани в сивия сектор и ще се залеем от ментета. Така няма да се увеличат приходите в бюджета, категоричен е и земеделският министър Мирослав Найденов.

"Запознат съм с предложението за вдигане на акциза, за да се увеличат приходите в бюджета. Считам обаче, че при сегашната ситуация ще бъдат силно засегнати земеделските производители и преработвателните предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта тази година", категоричен е Найденов.

Скокът при ментетата пък ще изложи на опасност здравето на хората, подчерта той.

Според министъра в България трябвало да се провежда политика за намаляване на консумацията на твърд алкохол. За облагането на домашната ракия от селските казани обаче събраният акциз е символичен и разходите по събирането му се оказват по-големи от приходите, изтъкна Найденов.

Ако се вдигне данъкът, хората ще спрат да варят ракия в казаните и ще го правят у дома, което е много опасно, обясни той.

През тази година близо 80 хил. тона грозде не са изкупени от производителите, което означава, че тези количества са отишли в селските казани и гаражите, изтъкна министърът.

Междувременно вчера кметът на петричкото село Капатово Огнян Куков се затвори в кабинета си, за да пише "кърваво писмо" до премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. "Ще ги помоля да пратят хора да ни изкоренят лозята. Но преди това да вдигнат заплатите и пенсиите, че да имаме пари да си купуваме алкохол.

С вдигането на налога на домашарката хората се съсипват", твърди селският управник. Той е категоричен, че хората се препитават от лозята, а не забогатяват от тях. "Знам, че сегашното правителство е заварило обран бостан.

Но не е начинът да се пълни държавната хазна с по-висок акциз върху домашната ракия. Ще ни откажат от лозята, хората изнемогват. Така ни спират домашната ракия. А колко ще могат да си купят от магазина", нарежда кметът.

Източник: в. "Стандарт"



Още по темата: общо новини по темата: 2
30.11.2009 »
26.11.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
цитат:
Който пие, пак ще си пие, просто хората ще станат по-гладни и по-бедни.
Като ви е толкова акъла - вероятно да.
-1
 
 
Народът до такава степен се е алкохолизирал, че недоволства за увеличаването на ракията повече, от колкото ако имаше увеличение в цената на хляба. Това е показател за пагубното изпростяване на една нация. Ракията се е превърнала в единствената мечта и цел в съществуването на простолюдието не само в гетата. Системната употреба на алкохол създава отрепки, аутсайдери и увеличава броя на безработните. Ниско е увеличението на акциза за алкохола. За да се намали употребата му, цената трябва да е значително по-висока, а контролът и санкциите за нелегитимните спиртоварни да се завиши многократно. С посоката в която се "развиваме" не е далече денят, в който ще сме държава от ниско образовани алкохолизирани аутсайдери не плащащи никакви данъци, и неспособни да произведат никакъв полезен продукт. Според мен политиката на правителството по този въпрос е правилна, дори прекалено либерална.
0
 
 
Странно защо обаче всичко се върти около пиенето. Става въпрос за повишаване на акциза на твърдия алкохол, което ще рече, че ще поскъпне не само ракията. Основна съставка на водката и компонент в "твърдите" алкохоли за пиене е етанола, който обаче е съставка и на повечето лекарства - особено сиропите, етанола има и още един куп приложения. Не става въпрос само за пиячката и защо се хвърля прах в очите на народа, става въпрос че всичко отново ще поскъпне..... не че казвам нещо ново..... :(
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: