Наредиха проверки на ученическите храни заради "веселия чай"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:41 / 05.10.2017
3720
Върховна административна прокуратура се самосезира по публикации в медиите за консумирани от ученици напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки или химически замърсители от околната среда, субстанции с неопределено съдържание, съдържащи психотропни вещества, като т.н. "весел чай" и други подобни продукти, алкохолни напитки, цигари, наргилета и тютюневи изделия, разпространението, на които се осъществява чрез търговски обекти, разположени в самите или близо до учебните заведения или от нелегални търговци, действащи в близост до училищата.

Упражнявайки надзор за законност, ВАП е възложила на Българска агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите и Главна дирекция "Национална полиция" извършването на съвместни проверки на територията на цялата страна за установяване на извършени нарушения по чл.30, ал.2 т.1, т.2 и т.3, от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, както и на извършени нарушения по Закона за храните, и Наредба №9 от 16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

Целта е чрез засилени контролни проверки на търговските обекти, намиращи се на територията на детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно, разположени в непосредствена близост до училищата, да се пресече предлагането на тютюневи изделия, алкохол и опасни за здравето на учениците хранителни продукти и напитки, включващи в себе си психотропни вещества, като бъдат установени и санкционирани нарушителите.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).