Най-голямата търговска верига по брой магазини у нас няма да се включи в инициативата с ниски цени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:31 / 15.11.2023
29235
Инфлацията намалява и това е добра новина не само за политиците, но и за всички хора. За една година - от октомври 2022 г. до октомври 2023 г., продажните цени в магазините на "Билла България" (BILLA) са се увеличили с 1,6 на сто, каза пред журналисти днес Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на компанията у нас.

"Билла България" не се включва в инициативата на Министерството на икономиката и индустрията "Достъпно за вас", каза Шапокас, цитиран от БТА

Една от причините е и без това наблюдаваният спад на цените, а другата е критичната позиция на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) към инициативата. КЗК е сериозен орган, който не може да се пренебрегне. Министерството вече направи промени в инициативата, но КЗК не е изразила становище по тези промени, така че ние засега само ще наблюдаваме как се развива процесът, каза изпълнителният директор на търговската верига.

Към "Билла" разполага с 153 магазина в 47 града в страната, което прави чуждестранната верига с най-голям брой магазини у нас. 

Имаме затруднения с наредба, която урежда продажбата на стоки с висок фискален риск, общо 540 вида, каза Шапокас. Тя се прилага от началото на октомври за чуждестранните доставчици и заради голямата бюрокрация и те, и ние, имаме големи проблеми. Декларациите за пратена или получена стока се попълват на ръка, при всяка промяна на обстоятелствата се пишат нови декларации и се викат инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП). От догодина наредбата влиза в сила и за местни доставчици и проблемите ще се увеличат, посочи Шапокас.

Въвеждането на електронни ваучери е много добра идея, но ще има проблеми с нейното изпълнение, каза Шапокас. Причината е, че картовите оператори "Виза" и "Мастъркард" ще начисляват такса за всяка трансакция, като годишно сумите ще достигнат по наши сметки 20 млн. лева. Тези пари трябва да бъдат покрити от някого и ние предлагаме да се разговоря с картовите оператори да намалят таксите, каза Шапокас.

Друг проблем, който се очертава пред търговците, е въвеждането на депозитната система за пластмасови и алуминиеви опаковки (бутилки и кенчета), каза Шапокас. Ние сме готови да предоставим място в магазините за машините, които да събират опаковките, но според нас организацията на системата трябва да се направи или от производителите на опаковките, или от екологичните организации, които са силни в страната. В момента се обсъжда какво да се прави със събрания материал, но по-важно е как хората, които са купили стоките и са платили депозит за опаковката, ще могат да си върнат парите, заяви Вигинтас Шапокас. Нашата позиция относно управлението на депозитната система е твърда, тя защитава и дребните търговци, защото машините за приемане на опаковки са скъпи - между 30 000 и 50 000 евро, каза той.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Важна среща с посланиците на страните членки на ЕС 
Отиде си легендарна българка
Росен Пенчев: В България има страшно много талантливи хора, които...
И утре ще вали
"Кауфланд", "Лидл" и "Билла" с молба към Румен Радев
Майката на Пейо Пеев: Заподозрените в убийството на сина ни продъ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).