Най-честият спътник на Борисов в джипката: В България строим най-евтино в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:05 / 31.01.2021
6067
Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков гостува в "Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Водещият започна с интересен въпрос към госта си.

"Това ли ви е първата неделя, в която не сте в джипа с премиера Бойко Борисов?“, попита Любенов, визирайки факта, че най-честият спътник на министър-председателят му в обиколките из страната е именно зам.-министър Нанков.

"Не, това не ми е първата неделя, в която не съм в джипа на премиера. 

Важно е да се знае, че някой няма запазено място за там, но интересно се получиха нещата. През джипа наистина ние достигаме до максимален брои хора из цяла България. Така имаме и друга гледна точка – до хората сме, до проблемите им“, каза зам.-министър Нанков.

Има над 2200 регистрирани свлачища в България. 990 от тях са активни. За миналата година има около 40 стари свлачища, които са се активирали и 6 появили се наново.

"Само за януари 2021 година имаме над 50 новообразували се свлачища в страната. Какви са причините, геолозите по-добре биха обяснили, най-вече климатичните явления, атмосферните явления, свързани с високи температурни амплитуди, с преовлажняване на почва, на скалните масиви. Това са геодинамични процеси, които за съжаление тази година са с изключително голяма честота", допълни зам.-министърът.

Той каза още, че са отделени около 500 млн. и се работи превантивно по почти 100 свлачища и срутища на територията на републиканските пътища.

"Трайно и дългосрочно свлачищата не се укрепват декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се извършват само палеативни, аварийни мероприятия", обясни Нанков.

Във вторник започва ремонтът на проблемните нагънати 40 км на АМ "Тракия" около Стара Загора. Ремонтът на тунел Витиня на АМ "Хемус" пък ще приключи - очаква се осветлението от германски доставчик.

"В България строим най-евтино в Европа. Средно у нас малко над 3 300 000 евро на километър. В съседна Румъния - малко над 6 млн., ако дам за пример една Словакия - 13 млн.", каза още зам.-министърът.

2024 година българските граждани спокойно ще пътуват по съвременен европейски, с високо качество аутобан от София до Варна, категоричен беше Нанков.

"С добри темпове работи първата отсечка, която работим до пътен възел Ловеч - Плевен - 52 км. Започнаха подготвителните дейности по изграждане на инженерни пътища и всички останали подготвителни дейности по изваждане на хумуса, на отчуждените имоти в останалите 84 километра до Велико Търново", допълни Нанков.

Виж коментарите (4)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).