Нахлу ли по-рано предизборната агитация във Фейсбук?

Автор: Георги Василев
Коментари (1)
12:30 / 12.12.2020
3348
Постове тип "мийм“ (онлайн шега с картинки и текст) с български политици са започнали да никнат във "Фейсбук“. В тенденцията няма абсолютно нищо лошо, но публикациите са платени и да не наподобяват предварителна и неофициална предизборна кампания.

В социалната мрежа всеки е изложен на "news feed" – на български преведено като "секция с новини“, но в буквален превод означава "хранене с новости“. Човек се "храни“ като скролва с пръст и получава нова информация под формата на постове.

Системата представлява арена за социални дискусии, а какви новости точно ще видите се изчислява по сложен алгоритъм – те може да включват статии, страници, които сте харесали, статуси на потребители, харесвания и т.н. Има и хора, които "спонсорират“ дадена публикация или страница, за да достигне тя до други, които иначе не биха я видели.

Така наскоро, между снимката на детето на брат ми и новата оферта за планинска екипировка, се появи интересен пост – изцяло черна картинка, на която пише "Добре дошли в България без ГЕРБ“ – лично бих го изтълкувал, че без въпросната партия дори ток няма да имаме.

Озадачих се, но всичко си дойде на мястото щом видях, че въпросната публикация е "спонсорирана“ – някой е платил, за да стигне тя до мен. Оказа се, че снимката е била публикувана от страница, наречена "Победител“, създадена пред октомври и по описание предназначена за "граждани за демокрацията и европейския път на България!!“.

Повечето постове бяха с #borisov2021 и представляваха изображения на премиера, с патриотични цитати, срещи със световни лидери, строежи на магистрали или Борисов, пременен в кимоно, как рита коронавируса в главата.

Преди седмица се сблъсках с друга подобна "спонсорирана“ публикация – от група, според която Слави Трифонов не става за политик. Отново имаше всевъзможни колажи и други подобни. Най-вероятно двете нямат нищо общо, въпреки това някак си бяха пряко насочени към предстоящите избори. Мога да си представя, че такива "уж-хумористични“ страници има свързани и с другите политици.

Може би граждани плащат, за да съберат последователи и после да пробват да вземат още от официалната предизборна кампания.

Чл. 128. от Изборния кодекс: Предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).