На патриаршеския събор: Монахиня от Македония и поп боксьор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:02 / 14.01.2013
2640
Изборът на патриарх разпали война в София. Гласуването на делегатите на събора на 24 февруари ще бъде обжалвано пред Св. синод. Отец Петър от Самоков и други свещеници ще внесат възраженията си пред архиереите. Аргументите им ще са, че листата е била силово спусната от и.д. патриарха и Софийски митрополит Кирил Варненски, без да я съгласува предварително с духовното ръководство на епархията.

Въпреки че дългата листа не бе надлежно разписана, на драматично 5-часово заседание от нея бяха избрани десетимата делегати на столицата. За патриарх няма да гласуват няколко имена, които предизвикаха силно недоволство най-вече защото не са познати със служба на църквата. Това са дъщерята на военния министър по соцвреме Добри Джуров - Аксиния, писателят акад. Антон Дончев и шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров. И тримата минаваха за сигурни гласове в подкрепа на дядо Кирил за бялото було. Не толкова "бетонирано" е положението с избраните за делегати четирима миряни - декана на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, преподавателя там доц. Иван Петев, филоложката доц. Климентина Иванова, която е специалист по църковни текстове, както и синодалната адвокатка Мария Кьосева, приближена до Неврокопския митрополит Натанаил. Имената им бяха съобщени на медиите от духовници неофициално, тъй като дядо Кирил разпоредил да се пази мълчание, докато листата бъде утвърдена от синода. В момента и.д. патриархът е на визита в Грузия, от която спешно се бе върнал за ден - за да потуши бунта срещу спуснатата от него листа. Владиката няколко пъти бе безпрецедентно саботиран от софийското духовенство.

Битката за делегати е на живот и смърт, защото столицата има 10 - двойно повече в сравнение с другите райони. Който владика си осигури подкрепата им, добавено към гласовете на делегатите от собствената му епархия и други подкрепящи епископи и приближени по странични причини, почти сигурно отива поне на балотаж за патриарх. Богослови признават, че още е много трудно да се прогнозира кой ще остане във финалната тройка за избора. Засега е ясно, че отводи от битката за патриарх не са си направили Кирил Варненски, Гавриил Ловчански, Неофит Русенски и Галактион Старозагорски.

На събора: Монахиня от Македония и поп боксьор

За разлика от София в страната изборите за делегати на патриаршеския събор на 24 февруари минаха мирно и тихо.

Миряните от Варна ще представлява известната в градските арт среди Людмила Манева. Тя е съпруга на дякон Михаил Манев, член на поземлената комисия към Обществения комитет "Православни ценности" в епархията.

Монахиня от Македония ще е делегат от Видин. Игуменът на Кръстова гора отец Висарион пък е сред делегатите от Пловдив.

Благоевград изпраща на събора единствения свещеник боксьор у нас - отец Дончо Шавулев. Той тренира безплатно деца от дома за сираци и възпитаниците му са спечелили десетки медали от състезания.

Стара Загора пък избра делегатите си в паметен ден - на 135-ата годишнина от второто освобождение на града от турско робство и исляма, обяви митрополит Галактион. Сред тях е ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.

Двама хаджии от Враца ще гласуват за патриарх - строителният предприемач Димитър Димитров и директорът на елитното училище "Христо Ботев" Виктор Кръстев.

Гласуването ще е на 24 февруари

Гласуването за патриарх ще е на 24 февруари. Това е последната възможна дата за провеждане на патриаршески събор, доколкото следващата неделя е националният празник 3 март. В устава на БПЦ е предвидено, че патриарх се избира от близо 150 души, включително всички архиереи на БПЦ в момента: 14 митрополити плюс 19 епископи. В това число влизат и по 5 представители от епархия, но 10 от Софийската, защото освен патриарх тя избира и свой митрополит. Така в БПЦ, която има 15 епархии, по този начин вчера бяха избирани общо 80 души. Освен това всяка митрополия посочва по един монах и една монахиня от своята епархия. Теоретично това прави още около 30 души, като трябва да се отчете, че не във всички епархии има монаси и монахини. Така е например в Плевенската и Врачанската, в Европейската и Американската.

В избора участва и по един представител на ставропигиалните манастири (подчинени директно на Светия синод) - Рилски, Бачковски и Троянски, както и по един представител на двете семинарии - в София и Пловдив, определени от ръководствата им.

Най-късно седмица преди избора Св. синод трябва да посочи от своите среди трима души, "достоизбираеми за патриарх". Всеки един от тях трябва да събере поне 10 гласа. Патриархът трябва да бъде избран от събора с 2/3 мнозинство. Ако обаче това не стане, ще се гласува, докато се получи резултат.

Източник: в. Стандарт


Виж коментарите (3)

Още по темата (48):
19.01.2014 Забъркаха Митрополит Николай в нов мегаскандал
25.11.2013 Кирил направил всичко възможно Дядо Николай да не стане патриарх
06.11.2013 Отбелязват годишнината от кончината на Патриарх Максим
07.03.2013 Патриарх Неофит идва в Бачковския манастир днес
26.02.2013 Серия от чудеса на гроба на Патриарх Максим
24.02.2013 Новият патриарх: Нека всички имаме стремеж в сърцата да работим за доброто на България
Още новини от Национални новини:
Важно е да знаете кой и кога има право да ни спира на пътя
Тежка катастрофа затвори "отсечката на смъртта", двама са пострад...
Мъж е в тежко състояние, след като го блъсна трамвай
Говори българският полицай, разкрил схема за милиони във Великобр...
Кампания 2024: Фуражните култури стават допустими при биологичнот...
Дамите в селското стопанство: Лиляна Матева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).