На 1 октомври БНТ стартира втори сезон на "Отворени досиета" за жертвите на комунизма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:24 / 23.09.2017
3085
На 1 октомври 2017 г., следващата неделя, Българската национална телевизия започва излъчването на втория сезон на документалната поредица "Отворени досиета", посветена на жертвите на тоталитарното комунистическо управление.
В продължение на 6 седмици всяка неделя БНТ ще излъчва по един филм от новите 6 серии на поредицата.

БНТ вече пусна клип, с който анонсира документалната поредица. Тя разказва за различни факти и събития от периода на комунистическа диктатура в България чрез съдбата на преки жертви на репресии на режима.

В новите 6 серии за първи път ще бъде засегната историята на женските лагери в България при комунизма. Сред другите теми са горянското съпротивително движение, репресиите срещу духовенството и църквата, "бившите хора" и техните наследници, преследвани до края на режима, първият граждански бунт срещу обгазяването на Русе, а също така и насилствена смяна на имената на мюсюлманите в Източните Родопи през първата половина на 70-те години.

Първият сезон беше излъчен през 2014 г., а интересът към него провокира националната телевизия да заснеме продължение. През 2014 г. бяха заснети лагеристът Петко Огойски, политическият затворник Георги Саръиванов, политическият емигрант Алфред Фосколо, Катрин Макаров - осъдена в НРБ за разпространение на забранена руска литературата наследничка на руски емигранти.

Една от лентите беше посветена на убития в Пазарджишкия затвор писател и журналист Георги Заркин. Последната бе с насилствено преименувания Халил Расим от Кърджали, въдворен без съд и присъда в "Белене" през 1985 г.

Продуцент на продукцията е Катя Атанасова, а сценарист е журналистът Христо Христов, основател на сайтовете desebg.com и pametbg.com. Режисьори на продукцията са Ралица Петрова, Димитър Коцев-Шошо и Павел Веснаков.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).