НИМХ излиза на протест

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:12 / 21.06.2018
2270
Както Varna24.bg съобщи, днес Националният институт по метеорогия и хидрология (НИМХ) излиза на протест пред централната сграда на БАН. Според работещите  в института, за да продължат да прогнозират времето, имат нужда от 18 млн. лева годишно, а на този етап средствата не достигат.

Ако исканията им не бъдат удовлетворени, на 9 юли НИМХ ще спре работа, съобщава Нова тв. Ето какво сподели вчера за Varna24.bg шефът на НИМХ за Североизточна България Иван Иванов:

"Уморихме се от недофинансиране и молби към БАН да ни бъдат отпуснати необходимите 1, 190 млн.лв. След протестите, които правихме, отпуснаха малки суми, които са крайно недостатъчни. От април досега нищо не се случва. Затова отново излизаме на протест и може да се стигне до спиране на някой дейности.

Редно ли е хора с квалификация и образование да получават минимална работна заплата, каквато е тази на 70% от техниците. Метеоролозите получават с 20 лв. повече, т.е. 530 лв. Дори чистачките вече не искат да работят за такива пари.

Младите хора не избират да учат в тези специалности, защото нямат добра финансова реализация след това. Скоро ще дойде ден, в който няма да има кой да предупреди за опасно природно бедствие и няма да има кой да измерва стойността на валежите", коментира за медията ни Иван Иванов. 

На територията на Източна България работят 110 човека на основен трудов договор и още толкова по втори трудов договор. Само във Варна служителите са 35.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).