Мобилните камери на КАТ вече няма да издават електронни фишове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
09:32 / 31.01.2014
17412
137-те мобилни камери на КАТ в страната вече няма да могат да издават електронни фишове за превишена скорост. Това стана ясно след единодушното решение, което взе Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд. Причината е спорен текст от Закона за движение по пътищата, който гласи, че "електронен фиш се издава за нарушения, установени с технически средства и системи в отсъствие на контролен орган и нарушител". Тази формулировка даваше възможност различно тълкуване на закона от съдилищата в страната. Част от магистратите приемаха, че с мобилните камери работят полицаи, които включват и източват паметта със снимките, а това се смяташе за субективен фактор. Заради многото отменени глоби и нееднозначното тълкуване на закона правосъдният министър поиска от върховните съдии да излязат със становище по спорния текст.

Върховните магистрати са решили, че техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение по пътищата, може да бъде само стационарно. Ако все пак КАТ продължи да използва мобилните камери, издаденият на базата на тях електронен фиш ще може да бъде оборен в съда.

"При мобилните камери имаме технически екип, който борави с устройството и това се явява нарушение на законовото изискване", обясни пред "Монитор" зам.-председателят на ВАС Боян Магдалинчев.

Той допълни, че след обнародване на решението заснетите от мобилните камери нарушения, ще се наказват с обикновени наказателни постановления, които подлежат на обжалване.

Стационарните камери обикновено са предварително обозначени и около тях има предупредителен знак. Вчерашното решение не влиза в сила веднага. Все още не е изготвен окончателният акт на тълкувателното решение.

"Абсурдно е твърдението, че присъствието на служител в близост до техническото средство може да бъде въздействие и заради това да отпадане електронният фиш.

В другите държави масово се използват триноги уреди за контрол на скоростта там, където не е подходящо поставянето на стационарни камери. Ами този уред отново се разполага от полицейски служител", обясниха от ръководството на Пътна полиция месеци преди излизането на съдебното решение.

Ако отпадне издаването на електронния фиш за мобилните камери, а на негово място се пишат наказателни постановления, значително ще се увеличат сроковете за наказание на водачите и ще падне събираемостта на глобите, смятат експерти. Решението не се отнася до издадените вече електронни фишове и сниманите нарушители няма да могат да се възползват от него. Съдебният акт ще влезе в сила след обнародването му в "Държавен вестник".

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).