Младежи от пловдивски училища мерят сили в коледното състезание на знаещите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:27 / 06.12.2022
1053
Тазгодишното издание на коледното състезание на знаещите е под надслов "Физиката- игра и наука“. Надпреварата, организирана от клуб "Квант“ – ТУ ще стартира на 9 декември 2022г. от 15ч. в аулата на Технически университет-София, филиал Пловдив, съобщиха от учебното заведение.

В състезанието ще вземат участие три отбора- от ОМГ "Академик Кирил Попов“, от Езикова гимназия "Пловдив“ и смесен тим, съставен от ученици от няколко пловдивски училища.

В първи кръг състезателите ще получат задачи на място, под формата на физичен или химичен експеримент. Те ще разполагат само с една минута за размисъл, преди да обяснят с научни термини демонстрирания опит.

Във втори кръг ще трябва да отговарят на логически задачи от областта на механиката, термодинамиката, оптиката или астрофизиката.

Трети кръг съдържа т.нар.“Рискова задача“, която носи най-много точки при верен отговор, но при грешен те се присъждат на конкурентния отбор.

Състезателите ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от учени и преподаватели от няколко пловдивски университета. Председател е д-р Стефан Николов- асистент в катедра "Експериментална физика“ в ПУ “Паисий Хилендарски“.

“Квант“ – Технически университет е единственият в България ученическо-университетски клуб на знаещите. Основан е през 2003-та от учителя по физика Васил Базелков и пловдивския филиал на Техническия университет, а идеята му е да покаже на младите хора забавното и интересното в света на науката. Вече 20 години, преподавателят и неговите възпитаници опознават света на физиката, химията и технологиите с помощта на опити, експерименти, астрономически наблюдения и логически задачи. "От малката игра – към голямата наука“ – това е девизът на Васил Базелков, чиито възпитаници са част от българския и световен научен елит.

Очакваме ви на 9 декември в 15ч. в Аулата на ТУ-София, филиал Пловдив на ул.“Цанко Дюстабанов“ 25

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).