Младеж: Очаквам заплата поне 2000 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (23)
09:41 / 05.07.2023
71236
Започналите работа у нас очакват заплата от 4 хил. лева след първата година трудов стаж - това показва проучване за нагласите на българите и тяхното професионално развитие. 

Голяма част от анкетираните са заявили, че са готови да работят над 40 часа на седмица и да инвестират допълнителни средства в квалификацията си.

Българските младежи, които тепърва навлизат в пазара на труда, очакват стартовата им заплата да бъде над средната за страната, която в момента е близо 2 хиляди лева, а в София близо 3.

"Очаквам заплата поне две хиляди лева. В днешно време те почти за нищо не стигат", смята един от интервюираните.

Според едно от последните проучвания 57% от анкетираните виждат себе си като служител в компания, а 43% - като собственици на фирма. 

"Има естествено амбиция, все пак говорим за млади хора, които имат звезди в очите все още. Балансът е приблизително 60 на 40, около 60% от хората се виждат като служители, малко над 40 се виждат като собственици на фирми", каза ръководителят на изследването Даньо Димитров.

За българските младежи заплатата не е единственото нещо, към което се стремят, а имат и изисквания към бъдещия си работодател.

"Другите очаквания, които имам към работното място, е приятна компания и добро отношение", допълни младеж пред Bulgaria On Air.

На въпроса "Колко часа в седмицата е честно да работите", немалък процент от анкетиралите смятат, че между 20 и 40 часа седмично е напълно достатъчно, за да получават своето възнаграждение.

Виж коментарите (23)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).