ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мирослав Найденов: Кризата ни дисциплинира
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:08 / 12.10.2012Коментари (1)1821
© Plovdiv24.bg
Определено има намаляване на потреблението в страната, констатира земеделският министър Мирослав Найденов. Той отбеляза обаче, че тенденцията се наблюдавала най-вече по отношение на по-скъпите, по-луксозни стоки. В европейските държави потреблението на луксозните стоки също било на критични нива.

Ще има ли обаче продължение на "държавната промоция" на основните хранителни продукти, чието потребление вълнува повече българи?

"Почти 2/3 от храната на българина се изхвърляше преди кризата, която до известна степен ни дисциплинира." Така Найденов коментира спада в потреблението на храни и статистическите данни, че повече от 70% от българите, приготвят буркани за тази зима.

Намаленото потребление е бич и за търговците, посочи аграрният министър. Затова и кампанията "Истински евтина коледа" има идея промоциите да започнат още преди коледните и новогодишните празници, т.е. по-рано от декември. Те ще са насочени към продукти, произведени в България.

Инициативата е продължение на договореното от правителството и три търговски вериги замразяване на цените на десетина хранителни стоки от първа необходимост, което беше в сила до октомври. Хляб, сирене, яйца, колбаси отново ще попаднат в т.нар. "социална кошница" в обхвата на новата промоция.

Още близо 20 млн. евро ще отидат за най-бедните у нас през 2013 г., припомни Найденов. Средствата за храна се отпускат от Европейския съюз.

Бюджет 2013 е социален, смята Найденов. Фокусът в дискусията по него обаче се изместил от това послание върху предложения данък върху лихвата, който предизвикал консолидирана негативна реакция в обществото.

Найденов отваря "Зеления коридор" на изток

Добри новини има по отношение на износа, коментира министър Мирослав Найденов - "пазарите в Близкия изток, Русия, се отварят".

По време на посещението си в Руската Федерация Найденов договорил възстановяването на т.нар. "Зелен коридор", по който България изнасяше български селскостопански продукти към бившия Съветски съюз.

"В Русия казват "Плод и Зеленчук", което е българизъм, наричат всяко бялото сирене - българско, казват на всички консерви "български", дори на произведението в Китай," отбеляза министърът на земеделието и храните.

По време на българското посещение в Москва впечатление направила носталгията на руснаците по българските продукти. В близко бъдеще руският колега на Найденов ще върне жеста и ще посети България начело на голяма бизнес-делегация.

Източник: btv








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Еб.л съм ти и дисциплината... В момента България се намира като във военен режим бе д.бил. От храна се пести, от топло се пести, от нафта се пести, за да може да си плащаме данъците. Мръсници сте до един всички !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: