Министър в Каравелово: Как да се построи мост, когато трябва проект?

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
15:57 / 27.01.2023
2566
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и  министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова посетиха карловското село Каравелово. По-късно към тях се очаква да се присъедини и министърът на земеделието Явор Гечев. Те се запознаха на място със ситуацията в селото, за което беше обявено частично бедствено положение, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Държавата е дала пари, стопанин е кметът, той трябва да ги разходва навреме и правилно. Най-вероятно кметът прави в момента търгове за новата инженерна инфраструктура" - коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Шишков. 

На въпрос държавата може ли да облекчи процедурата, той каза: "Процедурите могат да се облекчат от парламента, а не от служебния кабинет. Всички бяхме свидетели на живота на този парламент, знаете колко закони бяха внесени и колко приети. Това беше неуважение към усилията на служебния кабинет".

Досега държавата е осигурила 12 милиона, но се работи в изключително малка част, защото първо трябва да се направят проекти. Ако кметът прецени, че проблемът е по-голям и поиска още средства, държавата е насреща, обеща Шишков. 

Как да се построи мост, когато трябва да има проект? В сайта на общината са публикувани всички графици: януари, февруари и март тече избор на проектант и представяне на работни проекти, след април – започваме част от пътищата Московец – Богдан и Богдан – Войнягово" - коментира кметът д-р Емил Кабаиванов

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова припомни, че още в началото на бедствието през септември са идентифицирани 4 рискови участъка, единият от които е в село Каравелово. Проблемът сега са допълнителните наносни течения, за което е необходимо в реката да влязат багери и друга техника и да се осигури достатъчно проточност на реката. 

Екоминистърката е изпратила екипи от БД ИБР да дежурят и по притоците на реката и те ще останат по места докато се вдигне частичното бедствено положение. "Задължително е почистването на реката. Има осигурени средства и трябва да се стигне до ниво, което минимизира риска от бъдещи такива инциденти" - категорична е Карамфилова.

Почистването на наносите сега няма нищо общо със стоителството през цялата 2023 година, в момента се провеждат процедурите по ЗОП, допълни кметът на община Карлово.

Замерванията на реката показват, че на 2 декември дълбочината е била 2.10 м и широка 10 метра, а сега дълбочината е станала 60 см, поради което е обявено частичното бедствено положение, каза още Кабаиванов. 

В Каравелово и Богдан в момента работят 4 машини при цени, определени от Междуведомствената комисия. 

По информация на местни жители и ловци пясъчните наноси са свалени извън урбанизираната територия в горския фонд над селата. Ангажимент за почистването е на местното горско стопанство.

Подробности гледайте в прикаченото видео!


Виж коментарите (1)

Още по темата (219):
01.09.2023 Румяна говори година след наводнението: Какво е да изгубиш всичко, а държавата да ти даде пари за една врата
04.08.2023 Новият областен на Пловдив обиколи наводнените карловски села
12.07.2023 Кметът на Карлово с призив към правителството да бъдат почистени речните корита в наводнените села
22.06.2023 Кметът на Карлово настоява за създаването на Държавна агенция за борба с бедствията
31.05.2023 Започва ремонт на детската градина в Каравелово след наводнението
23.04.2023 Път в удавеното село Богдан пропадна след проливен дъжд
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).