Министри и кметове напират за екоколи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:38 / 31.03.2016
4084
Министерства и общини са в бойна готовност за закупуване на електроавтомобили със субсидия от МОСВ. 

"Доста администрации на министерства и общини са заявили желанието си да кандидатстват. Екоминистерството ще кандидатства за закупуването на един електромобил и един хибриден", обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

Кметовете, пожелали да оборудват администрацията си с кола на ток, предвиждат да използват новото возило предимно за услугата "Социален патронаж". Част от градоначалниците пък възнамеряват придобивката да се използва от регионалните екоинспекции. Всяко министерство или община може да закупи до 3 екоколи или хибриди. 

Кандидатите за автомобил на ток ще получат субсидия от 20 000 лв, а тези, които изберат хибридно возило - 10 000 лв. Средствата за щадящите природата коли се отпускат от Националния доверителен екофонд, като за тази година те са в размер на 1 млн. лв. Според изчисленията на МОСВ с тази сума могат да бъдат закупени около 50 коли на ток и хибрида. 

От днес до 30 май централната и общинските администрации могат да кандидатстват за субсидията. Критериите, по които ще бъдат избирани кандидатите ще са според очакваните екологични и икономически ползи.

 "Кола, която ще се движи повече ще спести повече емисии и разходи за гориво", обясни директорът на екофонда Кремена Георгиева. Проучвания показват, че зареждането на екокола за 20 000 км пробег струва 720 лв, а за конвенционален автомобил - 3150 лв. "В дългосрочен план това прави електромобила 6 пъти по-евтин. 

Освен това екотаксите за колите на ток са с 30% по-ниски, а за хибридните са с 15%", заяви още Василева. В средата на юни експертите от Националния екофонд ще са готови с класирането на кандидатите. 

След това предстоят обществени поръчки за доставка на ековозилата, което означава, че чиновниците ще се качат на новите автомобили в началото на есента.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).