Милен Велчев: Няма да се разминем без теглене на заем

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:54 / 17.01.2022
889
Измина точно един месец, откакто новото правителство се закле и пое управлението. През този месец в отговор на няколкото паралелни кризи беше наложен мораториум върху цените на тока за битовите потребители, настъпи объркване с размера на пенсиите и все още държавата стои без бюджет. Очакванията са той да бъде представен следващата седмица. Трябва ли бюджетът на страната да бъде отново антикризисен, с повече социални плащания, с повече разходи и ще има ли мерки срещу инфлацията - темата в "Бизнес.БГ" по БНТ коментира бившият министър на финансите Милен Велчев.

Забавянето на бюджета е напълно нормално, ще са необходими няколко седмици да се нанесат корекции, които съответстват на политиките, заявени от новото правителство, обясни Велчев.

Както всеки бюджет и новият трябва да бъде реалистичен и да съответства на икономическия цикъл и необходимостта от макроикономически баланси, да съдържа инструменти за подпомагане в пандемията, но не за сметка на обременяване допълнително на бъдещите поколения с нов дълг, заяви финансистът.

Няма да се разминем без теглене на заем, категорично подчерта Велчев.

Много по-важно е какъв е дефицитът, който се залага - това е цифрата, която трябва да се следи, допълни той.

Възможно обяснение за желание за актуализация е, ако не знаем колко точно ще са приходите, дали ще се увеличат с 10 или 20 процента от пандемията, обясни Велчев.

Аз не смятам, че сме в така обстановка, мисля, че икономиката е влязла във фаза на по-голяма предсказуемост и можем с достатъчна степен на точност да предскажем какви ще са приходите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).