Меглена Кунева: Задкулисието в съдебната система трябва да спре

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:14 / 10.04.2013
2996
"Задкулисието в съдебната система трябва да спре. В момента задкулисието е във всяко назначение в правосъдната система и напълно я срина". Това заяви днес лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева при откриването на кръгла маса по правосъдие и вътрешен ред, на което движението представи предизборната си програма в сектора.

Като пример за задкулисие Кунева посочи изнесените в медиите данни, че прокурор не е образувал дело, въпреки доказателствата срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, само защото Найденов е ветеринарният лекар, лекувал кучето на прокурора. "Подобно нещо те оставя безмълвен", коментира Кунева.

Излиза, че журналистите в България могат да разследват по-добре, отколкото може да разследва прокуратурата, каза още лидерът на "Движение България на гражданите", като изрази недоумение от решението на прокуратурата да не образува производство, а само предварителна проверка по данните, изнесени от БСП. По думите й левицата явно се е отказала от темата, защото има достатъчно аргументи да поиска сериозно разследване и да продължи да поддържа този въпрос.

"Очевидно обаче, не им е изгодно - за тях е важно малко да оправят фризурата и след това да продължат да мислят със същата глава - същата тази, която в момента съсипва България", каза още Меглена Кунева.

Тя коментира и случая с бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, като сравни историята с тази между Путин и Березовски. 

"Той депозира своите сигнали, че в България има корупция и се купуват гласове извън страната, но прокуратурата не реагира. Такъв отказ от правосъдие е абсолютно немислим в която и да е европейска държава. От 2001 година се борим за съдебна реформа, но в последните 4 години системата тотално се срина. В този смисъл България не просто е с мониторинг в сектор правосъдие и вътрешен ред, а е извън всякакви стандарти на ЕС", подчерта тя.

На въпрос необходими ли са промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), Кунева посочи, че промените са наложителни. 

"В разследването на журналиста Митов става дума именно за това - за непрекъснатата подмяна на това кой подписва, кой иска подслушването, кой съдия е отговорен. Това категорично трябва да се промени", посочи Кунева.

Тя добави, че "Движение България на гражданите" ще настоява за сериозна промяна на конституцията. Акцент в нея ще бъдат гаранциите за независимостта на съдебната система. "Колкото повече се задълбочава това отвличане на съдебната система от партийния картел, толкова повече хората ще се самозапалват отвътре - от чувството за несправедливост, от чувството, че не принадлежат на държавата", добави тя.

Останалите акценти в програмата по правосъдие и вътрешен ред бяха представени от зам.-председателя на партията Йонко Грозев, който е и един от най-добрите правозащитници в България. По думите му целта на мерките е да се гарантира, че съдебната система ще спре да бъде жертва на политически интереси и вмешателство. Трябва да има гаранции, че тези, които си вършат работата добре, ще бъдат поощрявани, а тези, които я вършат зле - санкционирани, допълни още Грозев.


Виж коментарите (4)

Още по темата (455):
02.05.2023 Плащаме 4400 евро на Местан и ЕСПЧ, защото Изборният кодекс не му дава да агитира на майчин език
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
17.09.2013 Бойко: Станишев е финансирал предизборната си кампания с пари на Пловдивския панаир
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).