Математикът Томов: PCR тестовете да са безплатни и да се използва сериозен полицейски ресурс

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:37 / 28.04.2021
4332
Представяме ви последните изчисления на математика Лъчезар Томов за развитието на пандемията у нас. Според него пандемията може да свърши при поне 5 милиона ваксинирани българи и трябва да се въведе масово тестване в училища

От гледна точка на теория на управлението, отпускането и затягането на мерки дори при строго фиксирани показатели като заболеваемост, е неправилно действие, което няма съществено да намали броя починали. Това е закъсняване на реакцията между 7 и 14 дни, при нас е 14 дни заради слабото тестване.

Трябва да се действа на база краткосрочни прогнози от данни и/или модели, отчитащи влиянието на мерките и да се мисли предварително, за да се поддържа постоянно ниво на заболеваемост под някакъв праг. Поддържането на постоянно ниво може да се осъществи чрез вариране на мерките, не тяхното отпускане и затягане - замяна на едни ограничения с други, на база анализи и прогнози и сравняването им с реалните резултати.

Също така може да се мисли за управление според ваксинационния статус на хората, както в Израел. Голям инструмент в ограничаването на заразата превантивно е честото и масовото тестване и последвалото изолиране в хотели на положителните лица. Това ще намали много нуждата от затваряне. Ролята на училището трябва да се съчетае с мерки - всички с маски, през ден, тестове всеки път на всички ученици, както е сега в Бавария, където учи моята племенница Мартина. При нас дисциплината може да се затегне, тъй като има камери в класните стаи.

Така ще може да се учи сравнително безопасно. Позитивните гимназисти ще се изолират в хотели, малките деца у дома си, но изолиране и на техните родители. Спиране на карантина след два отрицателни PCR теста. PCR тестовете трябва да се безплатни, за да не се крият хората, а лекарите, прикривали позитивни пациенти да бъдат уволнявани, както и да се санкционират шефовете им, ако са го разпоредили.

Ще трябва да се използва сериозен полицейски ресурс. Пандемията може да свърши само когато всички са ваксинирани, или ако вирусът бъде елиминиран с Ковид 0. Явно няма воля за второто, затова чакаме 5 млн поне ваксинирани.

 

Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).