Майката на убития Ангел: Господ има, държава няма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
10:23 / 03.10.2011
10372
"Охраняват къщите на Рашкови, а животът на по-малкия ми син Данчо кой ще опази?! Те, ако се върнат, може да решат да отмъщват - да запалят къща в селото, да се саморазправят. Искаме охрана от МВР! Отиде си синът ми, който на никой нищо лошо не е сторил. Какво правосъдие да чакам? Господ има, държава няма."

Това споделя през сълзи Веселина, майката на 19-годишния Ангел Петров, прегазен с микробус на 23 септември в с. Катуница. Протестите в България започнаха след неговата смърт, а хората поискаха съд за Кирил Рашков заради заплахи, които постоянно отправял към жители на селото.

"Досега никой не е дошъл да ми каже какво е станало с детето ми, но и да се сетят да го направят, не могат да ми върнат момчето", едва говори майката. Веселина за последен път видяла Ангел на 14 септември, когато заминала за Германия на работа. Тя от години изкарвала прехраната в чужбина, била е в Гърция, а след това в Италия.

"Предишната вечер се събрахме с Ангел и Данчо, който е ученик в девети клас. Те ми даваха кураж. Почувствах се спокойна, че като започна работа, ще живеем по-добре. Ангел беше сигурен, че всичко ще е наред. Когато тръгнах, махаше дълго време за довиждане. Сега се страхувам за живота на Данчо", плаче Веселина.

На фаталния 23 септември, когато й позвънили с ужасяващата вест, Веселина била при приятелка в Германия. 

"Не исках да повярвам", реди майката. И добавя, че през последните години Ангел не й е споделял за проблеми с внуците на Рашков. Невинаги обаче е било така. 

"Когато беше в VI клас, постоянно се оплакваше, че Йорго (внук на "Цар" Киро - б. а.) го тормози. Удрял го, блъскал с колелото, когато го срещне. Всеки път съветвах сина си да не се закача, въпреки че можеше да го надвие", спомня си почернената майка. И продължава: 

"Не съм знаела за проблемите на бившата кметица София Христева и сина й Веселин с Рашкови. За пръв път чух за конфликта преди година, но не съм предполагала, че ще засегне моето семейство."

Майката описва сина си като чувствителен и дисциплиниран. От малък искал да се занимава с карате, свирил и на пиано. 

"Научи различни мелодии, но остави музиката заради спорта. Радваше се, че догодина ще бъде абитуриент. На първия учебен ден казал на баба си да му хвърли вода, че да му върви. Искаше да кандидатства за строителен инженер", обяснява майката.

Трагедията застигна Ангел в ХII клас на Строителния техникум вПловдив. Откакто го няма, мястото му седи празно. Съучениците му сложили снимка и цветя на чина, а от класната стая е спусната черна лента. В залата за тренировки за карате мястото също е празно.

"Нито искам, нито слушам политиците какво говорят, нямам сили. Но не трябва да се говори за етническо напрежение, а да се изясни: защо обикновените хора трябва да пренасят жертва, за да им се обърне внимание. Кой е виновен?", пита Веселина. Жената не знае дали отново ще замине за чужбина, или ще остане тук.

Нейни познати говорят, че в селото на деветия ден от смъртта на Ангел се завърнал един от внуците на Кирил Рашков. "Синът на покойния му син Иван - Ангел, го видяхме да минава с черен мерцедес. Беше сложил тъмни очила и гледаше през отворен прозорец. Беше към 14 ч в събота. Обиколи къщите, мина покрай мястото на катастрофата, а после изчезна по черния път", споделят хората в Катуница.

Мълвата за появата на "царския" внук се понесе и на неделния молебен за здраве и единство на народа в църквата "Св. Никола" в селото, отслужен от митрополит Николай. "Ако хората го видят, ще тръгнат срещу него, а доколкото го познаваме, внукът на Киро няма да спре мерцедеса и ще има още жертви", гневят се местните.



Източник: в "Труд"

Виж коментарите (20)

Още по темата (504):
13.03.2023 ЧСИ пусна на търг част от резиденцията на "Цар Киро" в центъра на Пловдив
12.11.2022 Катуница почита Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
03.04.2021 Пуснаха единствената дъщеря на Цар Киро от затвора, за да присъства на погребението му
02.04.2021 Вдигат параклис след смъртта на двете момчета, загубили живота си в размириците срещу Цар Киро
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).