МВР ще прави затворен лагер за имигранти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:27 / 05.05.2016
4721
МВР обмисля да превърне един от лагерите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в затворен, научи "Сега" от свои източници. Целта е да се гарантира, че споразумението за връщане на чужденците в Турция, което бе подписано между ЕС и южната ни съседка, ще работи. 

Днес вътрешният министър Румяна Бъчварова е на посещение в Турция, където трябва да подпише протокола към споразумението.

За да заработи механизмът, чужденците трябва да бъдат временно настанявани в лагери от затворен тип, смятат от МВР. В момента общежитията на ДАБ са отворени и мигрантите могат да ги напуснат по всяко време, какъвто е масовият случай. Затворени са само центровете на дирекция "Миграция" в МВР, където обаче се настаняват хората, на които им е отказан статут и им предстои експулсиране от страната.

Идеята е процедурата по реадмисия да трае максимум 14 дни. За залавянето на чужденците от граничната полиция и подаването на молба за закрила МВР е отделило 3 дни. След това процедурата ще предвижда още 7 дни за обжалване на решението на ДАБ за отказ на статут пред административния съд. 

През това време българските власти искат да изпращат документите на заловения човек на турската страна и се надяват да получават отговор дали ще бъде приет обратно в рамките на 5 дни. Целта е отговорът от Турция да идва преди окончателното решение на съда или едновременно с него.

Все още не е ясно кой от лагерите ще бъде затворен. МВР няма да строи нови места за настаняване, а ще засили охранителните мерки в някой от съществуващите. На практика това означава нови огради и повече охрана.

Възможността да се правят затворени лагери бе регламентирана в Закона за убежището и бежанците още в края на миналата година. Там е записано, че хората се настаняват в такива места само ако не може да се осигури редовното им явяване пред ДАБ, докато се разглеждат молбите им. 

Посочени са обаче и други обстоятелства, които могат да доведат до затваряне - "за установяване или проверка на неговата самоличност или националност, за установяване на фактите и обстоятелствата, на които се основава молбата за международна закрила, когато това не може да се извърши по друг начин и има опасност чужденецът да се укрие, когато това се налага с цел защита на националната сигурност или обществения ред". Освен това според закона такова настаняване трябва да е за възможно най-кратък срок.

За лагери от затворен тип говореше още бившият вътрешен министър Цветелин Йовчев. Неговата теза бе, че там ще се настаняват хора, за които няма достатъчно информация дали не представляват заплаха за националната сигурност. Тогава ЕК се обяви против идеята, а Йовчев настояваше, че има европейска директива, която позволява настаняването в такива центрове. 

В началото на миналата година кметът на Харманли Михаил Лисков поиска тамошният лагер да стане затворен. Той обясни, че достъпът е свободен по всяко време на денонощието и има нужда от засилено полицейско присъствие в града.


Виж коментарите (3)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).