Лъсна истината за шефа на ДАНС, главния секретар на МВР и оставката на Вучков

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:26 / 11.03.2015
5345
Премиерът Бойко Борисов обясни в детайли защо първо прие оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и чак тогава реши да смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев. 

По време на изказването си за запазване на етническия мир той се обърна за кратко към Вучков и пред целия парламент му припомни какво се е случило.

"Обръщам се и към Вучков. За да има реформи в МВР, нали не си мислите, че тази парламентарна група, която съм одобрил човек по човек, и е гласувала тези закони, може да го направи без мен? Или реформаторите могат да направят реформа в здравеопазването, ако с министър Петър Москов не работим заедно?", започна Борисов.

След това продължи по същество: 

"Това е, както и на Вучков съм му казвал: Колега, ти си министър, назначил си си трима заместници, имаш главен секретар, под него си си назначил твой главен секретар, назначаваш шефове на служби. Какво ще направи главният секретар срещу реформите? И въпреки всичко 4 март не е подходяща дата"=

Бойко Борисов каза и защо не е успял да разговаря с Вучков преди заседанието на Министерския съвет, на което получи и прие оставката му. 

"В петък влязох на операция, до сряда бяха почивни дни. А ти предварително обяви, че ще предложиш нов главен секретар. Редно ли е да го предложиш, без да го съгласуваш с мен? Да не е феодално министерство? Кога не съм вдигнал в друго време телефона? Когато си дошъл, сме имали поне 5 съвещания в МВР", коментира Борисов.

Премиерът обясни, че е имал предварителен разговор с Владимир Писанчев. Шефът на ДАНС му заявил, че е готов да си даде оставката, но не иска хората да останат с впечатление, че поема вината по случая "Червеи". 

Именно затова Борисов се е съгласил да изчакат проверките както за КТБ, така и за "Червеи". Ако не излезе нищо срещу Писанчев, министър-председателят е бил готов да застане срещу него, но в противен случай - оставка и смяна на платната в ДАНС. "Дотогава се разбираме да работим", казали двамата.

Освен това Борисов обърна внимание, че ако предварително беше обявил, че ще отстрани Писанчев и Лазаров, докато процедурата бъде задвижена, в рамките на няколко месеца задълженията на двамата на практика нямаше да бъдат изпълнявани. 

Въпреки че акцентира върху несъобразителността на Веселин Вучков, Борисов го похвали, че не е допуснал вакуум в дните около рокадата и както той, така и Светлозар Лазаров, и Владимир Писанчев, са изпълнявали задълженията си през последната критична за страната седмица.


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
18.03.2015 Цветанов: Димитър Георгиев покрива критериите за достоен човек, който да поеме ДАНС
11.03.2015 Официално: Румяна Бъчварова пое МВР
11.03.2015 Методи Андреев: Надявам се Бъчварова да бъде българската "Желязна лейди"
11.03.2015 Депутатите гласуват смяната на Вучков с Румяна Бъчварова
07.03.2015 Светлозар Лазаров: Напускам системата на МВР
05.03.2015 Румяна Бъчварова ще бъде новият шеф на МВР!
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).