Линейката вече идва до 5 минути, прескача ремонти и задръствания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
15:59 / 25.01.2016
6870
Нова система за контрол на трафика обещава революция в спешната помощ. Тя ще помага на линейките да избягват задръстванията и ремонтите и да стигат до адрес за 4-5 минути, обявиха експерти.

Новата система ЛИМА, с която Пътната агенция работи, трябва да започне да действа в София до няколко седмици. Тя ще изчислява най-подходящия маршрут за всяка линейка. В реално време ще се избягват ремонтите, затворените улици, дори задръстванията.

"Не най-близката линейка може да стигне най-бързо, а всъщност линейка, която на пръв поглед изглежда далеч от самия инцидент", обясни Мартин Димитров от Системата за контрол на трафика, цитиран от bTV.

Изчисленията на специалистите показват, че с тази организация София може да бъде обслужвана дори само от 10-ина линейки.В момента екипите на Спешна помощ пристигат за 20 минути, половин час или дори повече. 

В края на декември бе приета наредба от здравния министър Петър Москов, с която се въвеждат нови критерии за линейките - да се отзовават за минимум 8 минути при спешни случаи.

Изискването ще важи за спешните пациенти, които ще бъдат определяни с код "червено". С код "жълто" ще се означават пациентите, чието състояние може да се влоши и при тях спешна помощ трябва да стига до 20 мин.

Код "зелено" ще е за хората в стабилно състояние, които биха могли да се придвижат и сами до най-близкия спешен център. Линейките за тях ще могат да се забавят до два часа. 

Наредбата ще влезе в сила през септември. Пламен Ненов, който е шофьор на линейка от 6 години, признава, че почти всеки ден попада на затворени улици и задръствания. 

Преди няколко дни попаднал на булевард в ремонт със затворени две ленти и едва стигнал до адреса на човек в критично състояние.

"На нас ни отне в това задръстване 10-на минути да мина разстояние от 1 километър", казва Пламен Ненов.

Лилия Николова пък е от обратната страна. Тя добре знае какво е да чакаш линейка и тя все да не идва, - преди време малкият й син се разболял внезапно й се наложило да чака цели 5 часа.

"След час и половина ми звъннаха, за да питат как е детето, а аз казах, че ги чака. След 5 часа ми звъннаха отново да питат дали още ги чакаме", спомня си жената.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Ново земетресение в Южна България
Чакан ден за пенсионерите
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).