Личните лекари против смяната на бележките с амбулаторни листове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:33 / 05.10.2016
1855
"Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, до която могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти", такава позиция изразиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) по повод идеята на Министерството на образованието и науката отсъствията на учениците да се извиняват с амбулаторен лист.

От сдружението посочват също, че всички дейности в системата на здравеопазването- правила, процедури и други се обсъждат, променят и въвеждат от и в съгласие между МЗ, НЗОК и съсловните организации, представляващи лекарите и нашите сътрудници. "Нямаме официална информация, такава мярка да е обсъждана с МЗ и НЗОК, както и със съсловните организации", пише още в становището.

От сдружението допълват още, че по информация, подадена от техни колеги, не са редки случите, в които лекари са подложени на натиск както от самите родители, така и от учители, за неправомерно издаване на извинителни бележки.

"Въз основа на горе изброеното УС и НС на НСОПЛБ заявяваме, че исканата от МОН мярка е незаконосъобразна и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент", заявяват още от НСОПЛБ.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Напаст ликвидира хиляди декари в Родопите
Стефан Янев: Не разбрах защо беше нужно това извънредно заседание...
Хампарцумян: Aко "Уникредит" и "Пощенска банка" придобият ПИБ, то...
Кирил Петков коментира трагичната катастрофа, няма идея защо е пр...
Бизнесмен от най-стария морски курорт в България: Премахваме олин...
Ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от евроз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).