Левон Хампарцумян: Новото нормално е, че живеем в непрекъснато променящ се свят и трябва да се адаптираме

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
21:00 / 27.07.2023
3232
Ние живеем в новото нормално, което е непрекъснато променяща се среда, и трябва да бъдем достатъчно умни, гъвкави, съобразителни и производителни, за да се справим с това както на ниво държава, на ниво Европейски съюз, така и на индивидуално ниво. Това каза финансистът Левон Хампарцумян в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на "Фокус“. 

Процесът на преструктуриране на световната икономика, скъсяване на веригите за производство и доставка започват още преди КОВИД пандемията и войната в Украйна и продължават и в момента, отбеляза той.  

Федералният резерв в САЩ, за разлика от Европейската централна банка, залага на по-рязко вдигане на лихвените проценти за по-бързо справяне с инфлацията, докато централните банкери в Европа търсят деликатен баланс при покачването на лихвите. Фактор е задлъжнялостта на южните държави, които не биха си позволили много високи лихви. Зелените политики на Европа също допринасят за по-високата инфлация, допълни Хампарцумян. "За това много не се говори открито, но е нещо, което влияе. След като цената на енергията тук е значително по-висока, отколкото в Китай и САЩ, това не допринася за конкурентоспособността на Европа“, посочи експертът.  

Ако няма драматични шокове, като природни бедствия, пандемии или големи войни, Хампарцумян очаква период на относително високи лихвени нива, но едноцифрени. "Няма да ме учудят лихви от 5, 6, 7%. Има само един абсолютно сигурен начин за борба с инфлацията – производството на повече стоки и услуги, които някой ще купи. Трябва да вървим в тази посока. Няма да е лесно, може да очакваме относително дълъг период на такива едноцифрени лихви“, прогнозира той.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).