Лекарите отчитат бум на вирусен конюнктивит 

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:59 / 05.04.2024
1959
Личните лекари сигнализират за бум на вирусните конюнктиви и съветват да не се самолекуваме. Какви са причините и как да разпознаем заболяването, което се предава много лесно?

"Като цяло различни вируси могат да предизвикат тези конюнктивити. Една от най-честите причини са аденовирусите, тъй като лесно се разпространяват, особено в детски колективи. Децата често не си мият ръцете, пипат си очите, устата. Заразяването става чрез респираторни секрети и по фекално-орален механизъм. Така, че лесно се предават, особено пак повтарям в организирани колектив", каза пред БНТ д-р Христиана Бацелова - вирусолог УМБАЛ "Свети Георги".

Вирусологът добави, че именно сега е сезонът на аденовирусите и няма нещо по-необичайно в сравнение с изминали години. Тя посъветва пациентите да не предприемат самолечение.

"Не е добре да се самолекуват пациентите, защото зачервяване на очите може да има и при морбили. Така, че ако зачервяването на очите е придружено с друга симптоматика като повишена температура, болки в стави и мускули, отпадналост, задължително трябва да се потърси медицинска помощ", посъветва д-р Бацелова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Радев от аудиенцията във Ватикана: Срещата с президента на РСМ тр...
Минималната почвена покривка през Кампания 2024: Ще има само един...
Четири коли се врязаха в мантинелата на АМ "Тракия", задръстванет...
Стана ясна датата за делото за убийството на 14-годишния Филип
Преведоха 40,7 млн. лв. по сметките на държавните университети
Жена почина на зъболекарски стол в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).