Лекар: Бременните жени могат по-лесно да се заразят

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:31 / 30.03.2021
1851
При третата вълна на COVID-19 има повече случаи на заразени бременни жени. Това заяви в "Тази сутрин“ директорът на УАГБ "Майчин дом“ проф .д-р Иван Костов. 

По думите му тежките случаи също са зачестили – има родилки с дихателни проблеми и настанени в интензивни отделения. Той обясни, че след третия триместър матката на бременните жени се разширява и пречи на разгъването на белите дробове. 

Относно 36-годишната бременна жена от Бургас, която загуби битката с коронавируса, проф. Костов заяви, че казусът е обсъден на Експертния съвет по акушеро-гинекология към здравния министър. 

"Бременните жени имат понижен имунитет и могат по-лесно да се заразят. Важно е да се знае, че гинеколозите от цялата страна избрахме единен протокол – диагностично-терапевтичен за бременните жени, който ще бъде предложен през РЗИ-тата на колегите“, каза още той. 

Проф. Костов коментира, че има спорове дали бременните жени трябва да се ваксинират. Той уточни, че в Щатите са на положително мнение, но Европейката агенция по лекарствата все още не е дала разрешение. 

"За България, нашето експертно мнение е, че това може да става единствено след категоричното желание на бременната, с информираното становище на наблюдаващия акушер-гинеколог“, посочи експертът. 

Той обясни, че се е подписал под препоръката на експертния съвет бременните жени и тези, които планират такава в следващите шест месеца да не се ваксинират. Той уточни, че информацията по темата се променя постоянно и становището на международните експерти за периода на имунизиране при планиращите бременност вече е по-кратък –  около 3 месеца. 

"Становището стъпва основно на научни данни. Всеки конкретен пример е различен. При бременна жена с хронични заболявания – това може да усложни протичането на бременността при евентуална ваксинация. Много малко е все още информацията за бременност и ваксини, затова внимаваме“, допълни той. 

Проф. Костов препоръча на бременните жени да търсят лекарска помощ веднага, ако бъдат диагностицирани с коронавирусна инфекция и да не чакат поява на симптоми, защото състоянието им може бързо да се влоши.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).