Кунчев: Грипът в страната е много опасен, за часове се превръща в пневмония

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
12:04 / 08.02.2014
5318
Грипът, който върлува в момента в страната, е особено опасен, защото за часове може да се превърне в пневмония, заяви за "Преса" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Всичко, което зависи от нас, сме го направили. Предупредили сме джипитата и болниците и сме доставили нужните количества антивирусни препарати", обясни той. Д-р Кунчев съветва още при първите симптоми да потърсим лекарска помощ.

"Всяка година грипът взема жертви, но тази починаха много млади хора, бременни и бебета. В повечето от фаталните случаи става дума за свински грип, преминал в хеморагична пневмония за по-малко от денонощие", посочи експертът.

Вътрешните отделения на болниците в големите градове са препълнени. Вчера грипът взе жертва в Перник. Жена на 53 години почина в болница, след като две седмици карала болестта на крак. Ден по-рано мъж от Стара Загора на 48 години издъхна от хеморагична пневмония, а 32-годишна родилка почина в Силистра. Още една смърт на родилка и две бебета също се свързват с прекаран свински грип.

"Нямаме точна статистика на починалите след усложнения от грип, но се смята, че жертвите са около 2000", каза за "Преса" д-р Кунчев.

Така наречената кървава пневмония е една от най-тежките, защото освен типичните симптоми води и до увреждане на най-малките кръвоносни съдове и съответно до излив в белия дроб. При такъв излив човек спира да диша и обикновено умира в съня си, обясни д-р Кунчев.

В момента у нас всеки 189 души на 10 000 население са заразени. Най-много са болните във Враца, Ловеч, Видин, Русе, Стара Загора и София-област. Макар че пикът на епидемията започва да преминава, лекарите все още не са спокойни.

"Очакваме в следващите поне три седмици да има бум на хора с усложнения от прекараната инфекция. И сега джипитата и колегите от болниците съобщават за увеличен прием на пациенти с пневмонии, трахеити, бронхити и отити", обясни д-р Кунчев. Нова сериозна вълна от заразени засега епидемиолозите не очакват.


Виж коментарите (2)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).