Кризата свършва на 1 април

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
11:09 / 14.11.2009
19300
Кризата свършва на 1 април. Шега или не, това е прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков. Най-тежките месеци са последните на тази година и първите 3 на следващата. После започва стабилизация и възход на икономиката, обяви вчера Дянков.

Най-лошото от кризата е сега, в последното тримесечие на годината. Така ще бъде и в първите 3 месеца на 2010 г., след което икономиката ще започне да се стабилизира и да върви устойчиво нагоре. Това обяви финансовият министър Симеон Дянков. Той коментира данните за третото тримесечие, които статистиката представи вчера. С 5,8% се е свила родната икономика за периода спрямо същия на м. г. С по-лош резултат от нас са 5 държави в Евросъюза - Литва, Латвия, Естония, Унгария и Румъния. Спадът на българското производство все пак е по-малък от очаквания. Прогнозата на Агенцията за анализи бе за свиване с 6,3% за третото тримесечие. Разликата се дължи на първите положителни резултати, които дава борбата с контрабандата, тъй като редица родни производители регистрират ръст в поръчките си, коментира министър Дянков. Той уточни, че в момента дефицитът е 544 млн. лв. и решаващият месец за постигане на балансиран бюджет е ноември. Все още тази цел е реално постижима, но изникват непредвидени харчове, каза Дянков. Борч на БДЖ за 20 млн. лв. ще бъде платен от бюджета в края на месеца. Според министъра важен фактор за стабилизиране на икономиката след кризата ще е износът. Дянков каза още, че засега издаването на еврооблигации не е приоритет, макар и пазарът да е благоприятен за България заради ниския риск на страната. Догодина фискалният резерв не трябва да пада под 6,3 млрд. лв., а в края на 2009 г. вероятно ще нарасне до над 8 млрд., заключи Дянков.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Професор Рачев: Температурите ще достигнат 40 градуса
Не влизайте в пряк допир с давещ се, подайте предмет!
Момчето, простреляно от полицай, е оперирано
Украинец е нападателят от златарското ателие в Бургас
Днес е важен ден за пенсионерите
Машинистът от Лом: Аз не съм убиец, това е отчаян опит да покажа ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).