Кремъл връчил на БСП инструкция за печелене на избори, твърди "Уолстрийт джърнъл"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:05 / 24.03.2017
5162
По време на кампанията за президентските избори в България миналата година опозиционната БСП е получила таен документ с инструкции как да спечели изборите, съобщава "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на пет официални източника от България.

В публикацията, озаглавена "Как Русия се меси в изборите? Вижте Източна Европа", се твърди, че БСП е била съветвана да планира фалшиви новини и раздути прогнози за изборите. Инструкцията от 30 страници, засечена от българските служби, е разработена в мозъчен тръст в Москва и предадена на БСП от бивш руски агент, включен в списъка за санкциите на САЩ, сочат три от източниците.

В публикацията изданието пояснява за читателите си, че на изборите през ноември победи подкрепеният от БСП кандидат Румен Радев, а днес БСП, сочена на челни места за предстоящия вот в неделя, се обявява за отмяна на санкциите срещу Русия и свиване на операциите на НАТО в Черно море.

"Аз съм много притеснен", е цитиран да казва предшественикът на Радев на поста държавен глава Росен Плевнелиев, описан като критик на Кремъл. По думите му руската активност в Източна Европа е преминала на ново ниво.

В публикацията се посочва, че нито от българското президентство, нито от БСП или руското външно министерство са отговорили на настоятелните покани на журналистите да коментират темата. Няма основание да се смята, че Радев е бил запознат с документа, смятат авторите й.

Доскорошният директор на Руския институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников, който се срещна с лидера на БСП Корнелия Нинова през август 2016 г. и обсъди с нея кандидата на левицата за президент, е отрекъл да е пренасял подобен документ. Пред "Уолстрийт джърнъл" Решетников, който е бивш шеф на руското външно разузнаване, го е определил като измислица на някой, който иска да охлади отношенията между България и Русия.


Виж коментарите (3)

Още по темата (527):
18.08.2020 Портних обясни какво се е опитал да каже на президента
02.05.2018 Палавата депутатка на Марешки проговори за еротичните си снимки
05.04.2018 Тази е новата пловдивска депутатка
28.09.2017 Тази ли е новата пловдивска депутатка на Марешки?
28.09.2017 Чаровната пловдивска бизнесдама с емоционални думи за оставката си
28.09.2017 Бизнесдама от Пловдив хвърли оставка в парламента
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).