С 10% по-скъпа ще ни излезе великденската трапеза тази година. Безспорно най-скъпият продукт на великденската трапеза е агнешкото. Прясното българско месо струва между 27 и 28 лева за килограм.
"Кой може да си го позволи, повечето са със средни пенсии. Да купиш един заден бут излиза 105 лв.", коментира Стела Делчева.
"По цвят, печат, мирис, ако искате, може и да го помиришете. Цветът трябва да е бледорозов. Замразеното си личи по цвета", обясни продавач-консултантът Наталия Георгиева.
Доматите и краставиците са на цени, като миналата година, по около 5 лв. за килограм. Яйцата обаче значително са поскъпнали.
"Много е скъпо, бяха по 45 стотинки, сега са по 60 стотинки", констатира Иванка Паунова.
Цената на козунака е между 3 и 8 лв. в зависимост от съставките в него, а курабиите - от 7 до 15 лв.
"Всичко е много скъпо, така че - минимални количества. Отделих 200 лв. Купих заешко месо", сподели пред
Bulgaria ON AIR Иванка Паунова.
Изчисленията показват, че стойността на потребителската кошница за празника е близо 170 лева. Всеки обаче сам решава, колко да задели.
"Аз си произвеждам някои работи", каза Маргарита Иванова.
Търговците на месо са категорични, че следващата седмица няма да има промяна в цените. На пазара обаче чакат увеличение на зеленчуковите борси, което ще се отрази по джоба на потребителите.