Климатолог: Мързеливата "Виола" задълба над България и ни докара порои

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:03 / 03.05.2016
3965
Задава се тридневен валежен период. Потвърждават се прогнозите за ясно време над Западна България за 6 май. "Най-после да си видим самолетите", коментира пред bTV климатологът доц. Георги Рачев. В края на седмицата той прогнозира, че ще се радваме на много повече слънце.

"Ето я виновничката за тази ситуация. Това е циклонът "Виола". Оказва се, че е малко мързелива, защото трябваше преди 36 часа да дойде с това време, което е в момента над България. Обаче й хареса Италия, остана си над Италия доста по-дълго време", обясни Рачев.

"Сега имаме щастието тя да се замогне, да задълбае, т.е. да увеличи мощта си точно над България и да остане доста дълго време - докъм петък, събота в района Черно море", допълни той.

"България ще остане с по-високи от нормалните месечни норми. Смятам, че до средата на месеца ще изпълним средните месечни норми. "По начина на изваляване и липсата на мощни купесто-дъждовни облаци се очертава да няма големи наводнения, каквито бяха през 2014 година", смята климатологът. Той припомни, че по принцип месец май е един от най-дъждовните.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).