Каракачанов: Ние не сме длъжни с едно щракане на пръсти, да търчим и да подписваме Конституция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
21:12 / 31.08.2020
17671
Но заради това, че на 2 септември няма да бъдат събрани 120 гласа, това не е повод за оставка на правителството", заяви пред "Епицентър" министърът на отбраната Красимир Каракачанов.



- След днешното решение на ДПС да не подкрепи внасяне на проект за нова Конституция и за свикване на ВНС, май дните на правителството са преброени. Така ли е г-н Каракачанов?


- Не намирам връзка между едното и другото. Никъде в програмата нито на ГЕРБ, нито на ВМРО, нито на правителството има заложена точка за нова конституция и свикване на ВНС. Тогава какъв е проблемът?

- Проблемът е, че премиерът обвърза живота на правителството именно с решение на всяка цена за свикване на ВНС и внасяне на нова Конституция. Той заяви публично, че в деня на решението за ВНС, подава оставка. С днешна дата тази идея е обречена на провал. Какво ще правите?

- Когато имаше коалиционни съвети към 10 август, темата за промяна на Конституцията не е обсъждана. Някой решава, че промяната на Конституцията е нещо фундаментално важно, но ние го научаваме 20 минути преди да го обявят пред Народното събрание. Да си бяха направили труда да ни изпратят проекта преди това. В тази ситуация, след като това го няма в програмата за управление, ние не сме длъжни - ей, така, с щракане на пръсти, да търчим и да го подписваме. Още повече, че ние имаме много по-различни виждания за промяна на Конституцията, които са важни. Но заради това, че на 2 септември няма да бъдат събрани 120 гласа, това не е повод за оставка на правителството.

- Има ли промяна във вашата позиция?

- Не! Категорични сме, че ако нашите 6 предложения не влязат в общия проект за нова Конституция, няма да дадем гласовете си за неговото внасяне.

- Щом и вие сте категорични, остава ГЕРБ да се опрат на ВОЛЯ, на независимите и на НФСБ.

-  А вие откъде сте сигурна, че предложенията на НФСБ са приети от ГЕРБ, за да получат тяхната подкрепа?

- Такива сигнали идват от партията на Валери Симеонов.

- Аз не съм сигурен. Но това какво отношение има към съдбата на правителството?

- Значи вие сте категоричен, че ако не се съберат 120 гласа на 2 септември за проекта за новата Конституция, това не е основание за оставка?

- Не, разбира се! Когато предлагаш нещо в последния момент ад хок! Партньорите казват: "Чакай, чакай, малко".

- Добре, но някой трябва да понесе отговорността за разтърстването на държавата с тази абсурдна идея, това не е сериозно!

- Светът е пълен с хубави вести и добри намерения, нека не се разминаваме с тях.

- А ако Бойко Борисов изпълни заканата си?

- Отиваме на служебно правителство и нови избори. Това "ако", "ако". Навремето и майка ми казваше: "Ако не изкараш 6 по пеене, няма да ти купя колело". Ама, аз 6 по пееене не мога да изкарам, защото не можех да пея добре. Сега е друго.

- Днес вашият колега вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че тази седмица трябва да чакаме новини. Знаете ли какви са те?

- Не знам какви са новините. Те явно знаят неща, които аз не знам. Военното разузнаване не ми е докладвало за някакви външнополитически новини, които се очакват, но може да се случи. Дай, Боже, да са положителни, хубави новини.

Виж коментарите (6)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).