Калин Терзийски: 2022 година беше една за едно умиращо дете и друга - за един милиардер

Автор: Росица Лаханова
Коментари (0)
16:58 / 02.01.2023
5152
2022 година беше една за едно болно, умиращо дете и друга - за един милиардер. И в единия, и в другия начин на живот, човек може да бъде и щастлив, и нещастен. Това каза за Агенция "Фокус" в анализа си на отишлата си вече 2022 година поетът и психиатърът Калин Терзийски.

"2022 г. едва ли е оставила едно и също усещане и преживяване за всички хора.Това е било годината, в която е живяло и едно дете в Танзания, което страда от тежко недохранване, което има малария, да кажем, и чака последните си дни, защото милиони деца умират от болести, които са лечими.

В същото време това е било годината, в която някой познат или непознат от медиите ни човек, е спечелил, увеличил е богатството си от 50 милиарда на 100 милиарда долара. И честно казано с възрастта аз открих, че човек и в едното състояние, и в единия начин на живот, и в другия начин на живот на много бедния и на мизерстващ човек, и на много богатия и уж проспериращ човек, може да е и много щастлив, и много нещастен", каза Терзийски.

"Какво преживява човек в една година си е лично негово преживяване и то е толкова интимно и трудно разбираемо дори за самия него, че по-добре да не обобщаваме. Какво е оставила годината? На всеки по нещо", допълни  поетът.

"Човек се ражда без да знае защо, без да са го питали дали иска или не. И една от много силните мисли, които чух, за съжаление не много отдавна, ако я бях чул в много по-ранни години от живота си, щеше да ми служи по-дълго време – "Човек може да е оптимист единствено по отношение на собствената си воля“, т.е. на това, с което разполага. Иначе, както казваше някой "животът е гаден и накрая всички умираме", това е цитат от американски филм, някаква черна комедия. Но едва ли има нещо по-вярно от това", анализира сложността на човешкото битие поетът психиатър.

Калин Терзийски коментира и темата за скандала в Народния театър "Иван Вазов", с който бе белязана отишлата си година:

"Нека да има скандали, защото хората, съвременният човек с неговите приложения в тъпите смартфони е като жабата, като земноводните, той вижда само движещите се мухи, той вижда само скандалите, които се появяват на първа страница на мизерните медии. И затова, това ще стане повод поне да се говори за театъра, да се обърне внимание и току-виж  - хората отишли, подведени от това да видят какво става там. А там ще видят нещо хубаво, защото нашите актьори, в Народния театър особено, са най-добрите в Европа".

В анализа си на духовните катаклизми, случили се в годината, останала вече зад гърба ни, Терзийски застъпи тезата, че послушанието и дисциплината не са градивни, не водят до промени и нещо добро. Както не е добра "свободията", заменила истинската свобода: "Ние сме твърде малки и ограничени все още от селския си патриархален морал и не можем да приемем, че това, което наричаме "слободия", това е една много грозна и излишна дума, но че тя е истинската свобода. И сме все още склонни да смятаме, че има свобода, т.е. това, което ти разрешават, а това е абсурд, това е оксиморон. Нещо още по-потресаващо е да има "правилна свобода", т.е. тази, която ти позволяват и ти е разрешена и "слободията", т.е. тази, която не ти разрешават и е "забранената свобода". Не. Всяка свобода е свещена, когато нарушаваш норми, когато нарушаваш добрия вкус, когато правиш в очите на еснафите и на моралистите безобразия, това е свободата".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).