Калфин: Трябва да накараме хората да останат да работят в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (42)
10:31 / 15.04.2016
6560
Готови сме да създадем специална схема по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР) за нуждите на туристическия бранш, заяви късно снощи в Бургас вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин

Той откри дискусия, посветена на възможностите, които Европейския социален фонд предоставя за стимулиране на туристическия бранш у нас, чрез ОП РЧР.

"Мерките в сферата на заетостта по ОП РЧР трябва да ангажират финансов ресурс както на държавата, така и на работодателите. По този начин ще можем да създадем трайна заетост, а не просто да похарчим определена сума публични средства", подчерта вицепремиерът. 

Той допълни, че основната цел на МТСП при изработването на програми с европейски средства е прилагането на нови инструменти с висока ефективност.

Министър Калфин увери, че Министерство на труда и социалната политика е готово да помогне на работодателите от туристическия сектор да намерят подходящи кадри за работа. "Усилията ни са насочени към обучението на кадри, от които бизнесът има нужда. 

За това и приоритет за нас е развитието на професионалното обучение", поясни вицепремиерът. Той допълни, че в мерките за заетост приоритетно се включват хора от най-уязвимите групи на пазара на труда: младежи, хора в предпенсионна възраст и такива с увреждания.

"Потенциал за кадри в туристическия бранш може да търсим измежду тези 80-100 хиляди българи, които всяка година са заети със сезонна работа в Гърция, основно в туризма и селското стопанство", посочи министър Калфин. 

Той допълни, че държавата и бизнесът трябва да направят така, че да се създадат условия за работа, които да привличат тези хора и те да предпочетат да останат да работят в България. "Факт е, че заплащането на труда е сред основните фактори, с които можем за да постигнем това", уточни вицепремиерът.

"Надявам се заедно да успеем да моделираме такива мерки, които от една страна ще бъдат от полза за вас, а от друга да се гарантира, че публичните средства ще бъдат изразходвани ефективно", подчерта министър Калфин.


Виж коментарите (42)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).