Какво правят застрахователите, за да се пазят от исковете на близки на загинали в катастрофи?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:08 / 13.11.2018
4233
Застрахователни компании предпочитат да изплащат суми от 30 до 70 хиляди лева на адвокатски кантори, за да "ги пазят" от исковете на близки на загинали в катастрофи. Това обяви в студиото на "Здравей, България" по Нова тв Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Така в някои случаи хонорарите достигали над 50 на сто от поисканото от роднините обезщетение. В същото време секторът твърди, че работи на загуба от години, тъй като поддържа цената на задължителната застраховка на цена, достъпна за потребителите.

"Когато твърдят, че работят на загуба, застрахователите не би трябвало да могат да си позволяват да изплащат хонорари на адвокатски кантори по 70 хил. лева, за да се защитават срещу хората, които са изгубили свои близки на пътя", заяви Богдан Милчев. 

"Това е класическата ситуация, в която крадецът вика "Дръжте крадеца". През миналата година сме изплатили 280 млн. лева за така наречените "болки и страдания". По наша груба сметка, около 30% от тези пари са отишли в адвокатски кантори. Става въпрос за един огромен бизнес, който се върши със страданието на хората и който сега именно тези няколко адвокатски кантори се надяват той да порасне многократно", отговори зам.-председателят на на Асоциацията на българските застрахователи Кирил Бошов.

Спорът в студиото тръгна от въпроса реалност или заплаха е прогнозата за увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" до 1000 лева. Позицията на застрахователния бизнес е, че ако не бъдат въведени лимити на обезщетенията, изплащани заради смърт на пътя, задължителната застраховка ще се увеличи сериозно.

"Не мога да кажа дали застраховката ще стане 1000 лева, но е достатъчно тя да стане 500 лева, за да е недостъпна за голяма част от българските граждани", заяви Бошов. На свой ред Богдан Милчев обвини застрахователите, че спекулират с цената на "Гражданска отговорност", за да не плащат близките на загинали при катастрофи.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).