Какво ни очаква на 24 май в София?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:23 / 22.05.2022
6645
На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София ще отбележи тържествено 130 години от написването на "Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

"Каним столичани и гостите на София да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий. Сборен хор от софийските училища ще даде тон за песен и се надяваме да има много хора, които заедно с нас да се включат в изпълнението на целия химн – нещо, което се прави за първи път!“, каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош и покани всички на празника.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11.00 часа, организирана традиционно от Столична община, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Творческата идея за събитието е на агенция "Маккан София“, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен, като организарторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.

В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството - първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище "Питагор“. Официално слово ще произнесе поета Иван Ланджев. Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци. Общоградско шествие ще започне от площад "Независимост“ в 10.30 часа и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва церемонията.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).