Какви промени се очакват в потребителското законодателство и по-специално в Директивата за АРС?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:08 / 15.02.2024
2266
На 17 октомври 2023 Европейската комисия излезе с предложение за промени в Директивата за АРС 2013/11/EU, която третира алтернативното решаване на потребителски спорове. Тази директива в сегашния си вид покрива само спорове, произтичащи от договорни задължения между търговци и потребители, намиращи се на територията на ЕС. С новите промени тя ще се прилага и за случаи, когато става дума за нелоялни търговски практики, а именно подвеждащи цени, дискриминационни практики, проблеми с промяна са доставчици на услуга, непосочване на преддоговорна информация, компенсации, свързани с правото на ремонти др.

При текущата рамка за АРС/ОРС доброволното участие на търговци не ги стимулира достатъчно да отговарят на жалби подадени срещу тях в органите за алтернативно решаване на спорове.

С новите промени, участието на търговци в процедури по АРС/ОРС остава доброволно, но те ще имат задължението да отговарят на подадени срещу тях жалби в центрове за алтернативно решаване на спорове в рамките на 20 работни дни.

Също така, онлайн търговците вече няма да са задължени да поставят линк към ОРС платформата и да поддържат специален мейл адрес за тази цел. Поставянето на такава информация в комбинацията с нежеланието на търговеца да участва реално в процедура по ОРС води до объркване и демотивация у потребителите да се доверяват на АРС механизмите. В същото време има сериозни възражения от страна на АРС организациите, защото голяма част от жалбите, които попадат в техните органи са точно от потребители, които са се запознали с тази информация в сайта на търговеца.

Една от планираните промените е, че ОРС платформата вече няма да съществува в сегашния си вид. Тя ще бъде заменена с дигитален инструмент, който ще ориентира потребителите към възможностите им за търсене на обезщетение и ще насочва към органи за АРС, но няма да бъде средство и среда за решаване на спорове, както е в момента.

Тъй като изкуственият интелект все повече навлиза в нашия живот, се предвижда, че ако той навлезе в АРС, то страните ще имат право да поискат изхода от процедурата да се ревизира с човешка намеса.

Ще се намали и натоварването на органите по АРС за отчитане пред държавните институции. Също така ще бъдат намалени изискванията за нотифицирането им.

Повече подробности за нововъведенията, които се очакват в Директивата за АРС 2013/11/EU, можете да прочетете в рубрика Новини на nais.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).