Каква е причината за рекордния брой двойки по математика след 7-и клас?

Автор: Васил Динев
Коментари (3)
14:52 / 06.06.2016
5440
Промяна в начина на оценяване на изпита след седми клас. Към това ще се стреми Министерството на образованието в следващата година. Причината е, че сегашната система не отразявала реалните знания на седмокласниците. Идеята идва след рекордния брой двойки на изпита по математика след седми клас.

"Тазгодишната скала, отразяваща от 2 до 6, явно вече не показва достатъчно добре степените на подготовка на учениците", обясни в "Здравей, България" по Нова телевизия зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

"Явно е, че има проблем, и то е много сериозен. От няколко години има тенденция към понижаване на знанията на учениците по математика", коментира той.

"Трябва да се постави основен акцент в преподаването на логически задачи, които са с текстови вариант. Да не са толкова елементарни и опростени. Това става с много повтаряне и усилия. Не може при еднократно решаване на задача да се очаква резултат", на мнение е зам.-министърът.

Според него проблемът е, че учениците не се концентрират върху задачите, които им се поставят. Не разбират условието, не го четат докрай и отговарят веднага, без да обмислят текста. Именно затова и резултатът е негативен.

"Всички образователни промени, които подготвяме, са насочени към съветите, които са ни давани от страна на колегията. А именно възможност за повече свободно време за затвърждаване на материала, а не пропускане по него. Още тази година това влиза в ход за първи и пети клас. 

Следващата година продължава за втори, шести и осми клас. Тази последователна тенденция в следващите четири години ще бъде в ход. Тя няма да може да бъде видима веднага и след няколко години ще стане ясно какво е необходимо отново да се промени", поясни още Диян Стаматов.


Виж коментарите (3)

Още по темата (42):
30.08.2016 Изтеглиха Вариант 2 за втория задължителен зрелостен изпит
29.08.2016 Анулираха работата на зрелостник в Пловдив заради мобилна техника
24.08.2016 5275 на матура по БЕЛ, близо 7 000 желаят да се явят на втория задължителен зрелостен изпит
22.08.2016 Кунева подписа заповедите за ваканциите и датите за матурите
20.07.2016 Шест пловдивски училища попаднаха сред стоте най-добри в страната
04.07.2016 111 седмокласници в Пловдив аут от класирането за гимназиите
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).