ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
КЗП затвори 4 заведения без звезди
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 09.11.2009Коментари (0)1514
Затворени са временно четири заведения със заповеди на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров. Причината е, че са работили без удостоверение за категоризация и собствениците им дори не са направили постъпки за откриване на процедура по категоризирането им.

Мярката е наложена след установяване на нарушението при интензивните проверки на туристически обекти, които КЗП извършва в рамките на стартиралата в началото на месеца тематична кампания с превантивен характер предвид започналите оферти и резервации за студентския празник и Коледа и Нова година. Експертите от КЗП напомнят, че ползването на услугите на некатегоризирано заведение съдържа по-голяма степен на риск за потребителите най-малкото да бъдат нарушени икономическите им интереси в сравнение с ползването на услугите на туристически обекти, които работят в съответствие с изискванията на Закона за туризма (ЗТ). В заведенията, извършващи туристически услуги извън нормативно установените изисквания за упражняването на тази дейност, е многократно по-голяма и възможността да бъдат застрашени здравето и дори животът на клиентите, което важи с още по-голяма сила, когато се приготвят ястия и напитки за голямо количество хора в много кратък период.

Едното от затворените заведения в последните дни е кафене в Бургас, разположено в комплекс „Лазур". Макар да разполага само с места за 39 души, то е възможно да поеме интензивен поток посетители, както в делничните дни и съботно-неделните почивки, така и около 8 декември, тъй като е разположено в центъра на града и е в близост до плажната алея, предпочитано място за разходки от бургазлии и гости на морския град. Другото затворено заведение, работило извън ЗТ е в Димитровград на ул. „Цар Симеон".

Още две други заведения ще спрат работа по разпореждане на Лазаров. Те се намират в Нови Пазар. Едното е бистро, в което се предлагат топли, алкохолни и безалкохолни напитки и бира и което е обзаведено за 50 души. То е разположено на централно място - на Търговската алея, през която преминава целият поток от жители на града и този факт предполага голям брой посетители на обекта. Кафе-аперитив, предлагащо алкохолни и безалкохолни напитки, бира и скара, е второто временно затворено заведение в същия град. Неговият капацитет е по-малък от този на другото и предоставя възможност за 36 посетители. И за двете заведения по време на проверката е представена служебна бележка от Община Нови пазар за подадено заявление за категоризиране, но не и удостоверение за открита процедура по категоризиране.
Тези, както и другите два туристически обекта, ще останат затворени, докато не представят пред контролния орган, документи, удостоверяващи започнали действия по категоризирането им.

Според изискванията на ЗТ туристически услуги се предоставят само в категоризиран туристически обект или в обект, на който е издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране.

Кампанията за интензивни проверки на туристическите обекти ще продължи през целия месец, а при необходимост и по-дълго, като всеки от тях, който работи без категоризация, ще бъде незабавно затварян.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив отбелязват 9 май
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български футболисти в чужбина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: