КЗП започва проверки в зимните комплекси в началото на декември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:28 / 02.11.2017
3032
От началото на месец декември Комисията за защита на потребителите започва проверки на туристическите и търговски обекти на територията на зимните курорти.

Първоначално с превантивна цел те ще обхванат обектите, при които в предходни периоди са били констатирани нарушения, за да се установи дали те са преодолени и обектите могат да функционират нормално. Проверките ще бъдат съвместно с Държавната агенция за метрология и технически надзор, Българската агенция за безопасност на храните, Икономическа полиция, както винаги координирано с Министерството на туризма.

Това заяви председателят Димитър Маргаритов в Банско по време на среща за готовността на институциите за сезона "Зима 2017-2018".

"Комисията за защита на потребителите осъществява комплексен контрол върху качеството на туристическия продукт по силата най-вече на Закона за защита на потребителите, Закона за туризма и още няколко нормативни акта, които въвеждат секторни функции. Надявам се координираните проверки, както през изминалия летен сезон, да дадат добър резултат, за да можем и ние, контролните органи, да дадем своя принос за това отново да имаме спокоен сезон с все по-високо съзнание за това, че трябва да бъде предлаган качествен туристически продукт на европейско ниво", каза Маргаритов.

Той съобщи, че през изминалия зимен сезон Комисията е извършила около 700 проверки в туристически и търговски обекти на територията на големите курортни комплекси, предлагащи условия за зимен туризъм. Съставени са около 100 акта за нарушения, сред които липса на категоризация на обекта или предоставяне на по-ниско качество на услугите. "Имаме около 15 случая на нелоялни търговски практики, които са забранени с актове на комисията. Те са свързани с адресиране на невярна информация към потребителите, заблуда, принуда касаят както туристически, така и търговки обекти", добави Маргаритов.

"Осъществили сме контрол и по отношение на ски пистите. Макар и с известно закъснение почти всички от тях отговарят по отношение на информацията и категоризацията на изискванията на актуалните нормативни катове. Въпреки това в два случая се е стигнало до налагането на временна мярка спиране експлоатацията на два обекта", каза още председателят.

Виж коментарите (0)

Още по темата (332):
30.05.2018 Уволниха шефа на спорта и още петима от БНТ!
03.05.2018 Експерт: Някой иска да накара българите да купят 3 млн. вериги за сняг
25.04.2018 EVN съветва да минем към месечен отчет на парното
17.04.2018 EVN обявява край на отоплителен сезон 2017/18 г. в Пловдив
26.03.2018 Градушка удари Родопите
26.03.2018 80% от кайсиите в Пловдивско измръзнаха, стопани треперят за черешите
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).